Moldova și România cresc una în apropierea celeilalte. Cele două state au o lungă istorie comună, iar vizita președintelui moldovean Nicolae Timofti în România și manifestațiile pro-românești din Republica Moldova demonstrează acest fapt. Chiar dacă o reunificare a celor două state este puțin probabilă, recentele demonstrații de la Chișinău și reacțiile pozitive ale oficialilor români sunt semnale că infleunța românească în Moldova începe să crească semnificativ, se arată într-o analiză a agenției americane Stratfor.
O țară mică, dar cu o poziționare strategică în Europa, Republica Moldova este o componentă importantă în contextul actualului impas dintre Moscova și Occident.
De-a lungul anilor, atât Rusia, cât și Uniunea Europeană au încercat să-și exitndă sferele de influență în Moldova, prin sprijinirea partidelor politice sau a mișcărilor sociale. Asemenea Ucrainei, Moldova a optat în ultimii ani pentru relații mai strânse cu UE, semnând în 2014 un acord de asociere și de liber schimb cu statele din blocul comunitar.
Specialiștii agenției Startfor sunt de părere că instabilitatea politică şi economică din Republica Moldova ar putea fi o oportunitate pentru România de a scoate această ţară din sfera de influenţă a Rusiei.
Rusia a încercat să blocheze integrarea europeană a Republicii Moldova
"Începând din anul 2009, Administraţia de la Chişinău s-a orientat spre integrarea europeană a Republicii Moldova. Cu toate acestea, clivajul politic - în principal între formaţiunile proeuropene (Partidul Democrat şi Partidul Liberal-Democrat) şi cele proruse (Partidul Comunist şi Partidul Socialist) - au generat un impas politic semnificativ la Chişinău. Aspiraţiile Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană au suferit o lovitură majoră recent, când premierul proeuropean Chiril Gaburici a demisionat. Moldova era deja într-o criză economică majoră. Căderea Guvernului Gaburici a condus la oprirea programelor economice ale Băncii Mondiale şi FMI. În plus, Uniunea Europeană a anunţat pe 7 iulie suspendarea finanţării pentru R.Moldova până la formarea noului guvern. Partidele proeuropene au anunţat intenţia de a forma un nou guvern până la sfârşitul lunii iulie, dar disensiunile profunde persistă", subliniază Stratfor.
"Această situaţie este în interesul Rusiei, care a încercat să blocheze eforturile Republicii Moldova în sensul integrării europene, aşa cum a procedat de altfel şi în cazul Ucrainei. Semnificativa prezenţă militară rusă în regiunea separatistă Transnistria şi în zone proruse precum Găgăuzia conferă Rusiei o importantă pârghie de influenţă asupra Chişinăului. Cu toate acestea, criza politică din Republica Moldova - în special dificultăţile financiare din ce în ce mai mari ale ţării - ar putea oferi o oportunitate României. Situaţia economică precară a Republicii Moldova, despre care publicul crede că este generată în principal de corupţie, ar putea explica de ce recentele manifestaţii în favoarea reunificării cu România au fost unele dintre cele mai ample din ultimii ani", notează agenţia americană de analize.
România are interesul de a scoate Chișinăul de pe orbita Moscovei
"Preşedintele României, Klaus Iohannis, nu s-a întâlnit cu manifestanţii, dar a luat act de marşul pentru reunificare şi a declarat ulterior că «oamenii de pe ambele maluri ale Râului Prut se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci şi în comuniune». Declaraţiile de acest tip arată că liderii politici ai României nu pledează pentru reunificare, dar că Bucureştiul rămâne un susţinător-cheie al aprofundării relaţiilor cu Chişinăul în contextul Uniunii Europene", argumentează Stratfor.
"România este într-o poziţie bună de a oferi asistenţă financiară, dat fiind că înţelege bine situaţia din Moldova şi are interesul strategic de a scoate Chişinăul de pe orbita Moscovei. (...) Însă, chiar dacă actualele condiţii oferă oportunităţi României, Bucureştiul este conştient că se confruntă cu obstacole în demersul de consolidare a influenţei asupra Chişinăului. Timp de mulţi ani, Rusia a fost cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, însă restricţiile comerciale motivate politic au condus la scăderea exporturilor moldovene către Rusia, generând creşterea acestora spre UE, în special spre România", explică agenția americanp de analize.
Stratfor mai scrie că deficienţele financiare din ce în ce mai mari din R.Moldova, precum şi capacitatea şi voinţa României de a atenua unele dintre problemele economice ale ţării ar putea face ca acest subiect să devină unul de mare interes pentru ambele părţi în viitor.