Ambasada te învață cum să nu rămâi fără copii în Danemarca. Ai grijă să meargă pe bicicletă!

24 Mai 2017
Ambasada te învață cum să nu rămâi fără copii în Danemarca. Ai grijă să meargă pe bicicletă!

Pe pagina de facebook administrată de secția consulară a Ambasadei României în Danemarca a apărut un mesaj extrem de important pentru toți românii care locuiesc în Regat, menit să diminueze cazurile în care statul danez poate interveni și aplica măsuri de protecție socială a minorilor.

___________________

ATENȚIE !!! IMPORTANT!!!!

În contextul înregistrării unei creșteri a cazurilor în care minorii cetățeni români sunt preluați din familie în vederea aplicării unor măsuri de protecție socială de către autoritățile daneze, dorim să vă supunem atenției următoarele: 
- dacă sunteți chemați periodic la școală, unde vă este comunicat că minorul nu este «la fel» ca și ceilalți copii ( ex: nu știe să meargă pe bicicletă, nu se joacă cu ceilalți copii, este prea agitat, trebuie să consulte un psiholog etc.) sunt primele semne că autoritățile daneze au în vedere preluarea minorului;
- dacă în familie sunt abuzuri, chiar și temporare, între soți sau între părinți și copii, raportate de către un membru de familie la poliție, vecini sau chiar de copii la școală, autoritățile pot prelua minorii fără a întreprinde acțiuni prealabile, considerând că mediul în care trăiesc aceștia nu este sigur;
- dacă părinții au datorii la plata chirie, utilități etc. este un alt motiv pentru care minorii pot să fie luați în plasament;
- dacă părinții suferă de diverse boli cu tratament îndelungat, autoritățile daneze consideră de asemenea, că părinții nu au capacitatea și pot aloca suficient timp pentru creșterea și educarea unui minor.

Acestea sunt doar câteva cazuri în care minorii au fost și sunt instituționalizați de către autoritățile daneze în vederea aplicării unor măsuri de protecție socială.

Recomandarea Ambasadei României la Copenhaga este să nu ignorați niciunul dintre semnalele primite din partea autorităților daneze și ca primă măsură preventiv-informativă să contactați urgent misiunea diplomatică (tel: +45 27 35 55 37) pentru a primi asistență consulară. Precizăm că, regulile și cadrul legal daneze privind minorii sunt foarte stricte și, similar cu celelalte state nordice, repatrierea minorilor în România este dificilă, iar în cazul în care există perspective favorabile aceasta se produce după o perioadă îndelungată de timp. Astfel, dorim să vă atenționăm pentru a nu ajunge în astfel de situații.”

___________________

Jurnalista Adriana Oprea, de la Active News a verificat veridicitatea postării, având în vedere că Ambasada României în Regatul Danemarcei se exprimă printr-o altă pagina, oficială, de Facebook - https://www.facebook.com/roembcph/, un reprezent al Ministerului Afacerilor Extrerne confirmând că pagina de Facebook care a publicat apelul este administrată de cei de la secția consulară a ambasadei, conferind, deci, un caracter oficial anunțului.

Numai că, după ce luasem la cunoștință, de exemplu, despre faptul că, dacă nu știe să meargă pe bicicletă, copilul familiei de români stabilită în Danemarca poate fi luat sub protecția autorităților, stupoare, pagina de Facebook pe care apăruse anunțul nu mai poate fi accesată!

În final, cu logică și raționament se pot trage următoarele concluzii, fie pagina AmbasadaRomânia Copenhaga nu reprezintă în mod oficial statul român și ministerul de Externe habar n-are de treaba asta, fie unul dintre angajații ambasadei a avut o inițiativă personală, pe care a făcut-o publică prin intermediul rețelei de socializare, și de care ambasada a ținut să se îndepărteze din motive diplomatice. O altă situația, dar mai puțin probabilă, este ca pagina respectivă să fi fost raportată de către utilizatori la Facebook.

UPDATE. Finalul e unul fericitt, pagina AmbasadaRomânia Copenhaga a redevenit accesibilă și românii pot din nou să afle cum să-și țină copiii lângă ei....

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră