ALERTĂ. Risc de PLOI ACIDE în România!

10 Iun 2015
ALERTĂ. Risc de PLOI ACIDE în România!
Riscul apariției polilor acide în Ucraina și țări din Europa, din cauza substanțelor nocive emise în atmosferă ca urmare a incendiului devastator de lângă Kiev, este foarte mare, scrie Russia Today
 
Potrivit localnicilor, cerul este negru, plouă, iar fumul este pretutindeni.
 
"Flăcările sunt imense. Tot cerul este negru", a declarat Alina, o tânără care locuiește în apropierea depozitului de carburanți.
 
Fata a precizat că autoritățile au avertizat localnicii să rămână în interiorul locuințelor și să închidă ușile și ferestrele.
 
"Văd fumul. Nu este foarte departe. Fumul este periculos, iar aerul nu este respirabil", a spus și Elizaveta, o pensionară din localitate.
 
"Nu știu unde să fug, fumul negru este peste tot, toate mașinile sunt înnegrite de fum. Nimeni nu ne-a dat niciun fel de sfat despre cum să acționăm în astfel de situații. Evacuarea oamenilor nu se face organizat", a spus o altă rezidentă. 
 
Vladimir Boreiko, directorul Centrului ecologic-cultural din Kiev, a declarat că 'vor apărea ploi acide, care pot afecta culturile agricole și pădurile de conifere".
 
"Astfel de ploi ar putea să cadă oriunde, chiar și la Berlin. Mediul nu are granițe”, a spus specialistul. 
 
El a precizat că eliberarea de substanțe periculoase în atmosferă ar putea provoca o serie de boli. 
 
"O cantitate uriașă de formaldehidă și diverse suspensii, funingine — toate aruncate în atmosferă — au afectat aerul și așa poluat în regiunea Kievului", a mai spus expertul ucrainean.
 
Incendiul a izbucnit luni seara la un rezervor cu o capacitate de 900 m3, iar flăcările s-au propagat ulterior și la celelalte opt rezervoare și peste 17 cisterne aflate în zonă. Miercuri dimineață, trei rezervoare erau cuprinse încă de flăcări și s-a produs o nouă explozie puternică.  (V.M.)
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră