Maladia a fost declarată la doi copii cu vârste de 4 și, respectiv, 10 ani, simptomele, printre care paralizia caracteristică acestei boli, apărînd pe 30 iunie şi 7 iulie.
Într-o declarație de presă, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că riscul răspândirii bolii în Ucraina este ridicat, dar amenințarea pentru România, Polonia, Ungaria și Slovacia este scăzută.
Oficialii ministerului ucrainean al Sănătăţii au declarat că încă din 2008 există probleme în procesul de vaccinare, anul trecut doar jumătate dintre copiii ucraineni fiind vaccinaţi contra acestei maladii.
AVERTISMENTUL UNICEF
În urmă cu un an, reprezentanții UNICEF avertizau asupra apariției unui focar de poliomielită in Ucraina, din cauza ratei scăzute de vaccinare.
„Rata de vaccinare în Ucraina este cea mai mică din ultimii 20 de ani. Mai puțin de jumătate dintre copii sunt pe deplin vaccinați împotriva poliomielitei, iar situația instabilă din țară reduce nivelul de acoperire chiar mai mult. UNICEF solicită autorităților ucrainene să ia măsuri urgente pentru a preveni izbucnirea poliomielitei din țară”, declara în aprilie 2014 șefa reprezentanței UNICEF în Ucraina, Yukie Mokuo.
La rândul său, reprezentantul OMS și șeful Delegației în Ucraina, Dorit Nitzan, spunea atunci că sunt necesare măsuri urgente: „Poliomielita se răspândește cu ușurință. De multe ori fără simptome evidente, într-un caz din 200 poliomielita provoacă paralizie. În primul rând , poliomielita amenință țările cu copii nevaccinați, așa cum este în Ucraina acum. Cu toate acestea, eforturile specifice pot reduce riscul de poliomielită, dar trebuie să acționăm acum”.
Poliomielita a fost eradicată în proporţie de 99%, potrivit OMS, până la reapariţia virusului în Somalia, în 2013, an în care au fost raportate 223 de cazuri, faţă de 350.000 în anul 1988.
În 2013, cazuri de poliomielită mai existau doar în trei ţări - Afganistan, Nigeria şi Pakistan, comparativ cu peste 125 de ţări în 1988.