Alertă în Centrele de transfuzii - sângele primit de la donatori este verificat după ce în țară s-au înregistrat șase decese din cauza virsului West Nile şi 22 de cazuri de îmbolnăvire.
Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii București, a declarat, într-o intervenție telefonică, la Digi24 că este testat tot sângele colectat la nivelul Bucureștiului din momentul apariției primei infecții cu virsusul West Nile. Ea a dat asigurări că aceste verificări nu au dus la o criză de sânge.
Directorul Centrului de Transfuzii București a precizat că, de cinci ani, în perioada august-septembrie România se confruntă cu infecția acestui virus.
De asemenea, Doina Goșa a precizat că toți donatorii sunt testați pentru virusul West Nile și că sângele nu pleacă spre spitale până când nu este validat și din punct de vedere al testării virusului West Nile.
Directorul Centrului de Transfuzii București a declarat că este vorba de un test suplimentar, care însă nu îngreunează procesul foarte mult, pentru că testele de rutină împotriva hepatitei, HIV ori sifilis durează 48 de ore, durata testării împotriva West Nile fiind mai mare cu 24 de ore.
Introducerea testului suplimentar nu a condus la o criză de sânge pentru că au fost luate măsuri pentru asigurarea unu stoc de sânge încă din primele zile.