Despre felul în care unele magazine din aeroport ăși recuperează TVA-ul, solicitându-ți cardul de îmbarcare, am scris AICI. Pe tema asta, de fapt, s-a iscat chiar o mică furtună în Marea Britanie, mulți călători care au citit articolele din The Telegraph și The Independent refuzând să mai arate cardul. Dar acesta nu este singura metodă prin care un aeroport te JEFUIEȘTE. Studiul celor de la Telegraph este axat pe Londra, însă se poate aplica oricărui aeroport din lume. Să o luăm pe rând, sunt sigur că unele dintre aceste metode le cunoașteți deja.
Cum ajungi la aeroport – timpul costă bani
Cu cât vrei să ajungi mai repede la aeroport, cu atât vei plăti mai mult, scrie Telegraph. Heathroe Express, care pleacă din Paddington costă nu mai puțin de 21.50 de lire la clasa „economic”. Iar dacă vrei să iei taxiul, de la aeroport până în centul Londrei vei da cam 80-90 de lire. Realizezi că tocmai ai plătit JUMĂTATE din prețul biletului de avion pe taxi?
În România este la fel. Vrei să iei taxiul spre Otopeni? Va trebui să plătești la final un bacșiș gras, în ideea că dacă ai bani de mers cu avionul, poți să dublezi suma de pe aparat nu? Unde mai povestim că unii taximetriști nu vor să te ia și îți propun tarife standard. Iar dacă se prind că ai fi din provincie..clar, ești mâncat!
Parcarea
Te gândești că este mai comud să vii cu propria mașină la aeroport. Să o lași câteva zile. Sau poate că pur și simplu vrei să iei pe cineva de acolo. Prețurile de parcare sunt colosale. La Heathrow, de exemplu, poți plăti 51.80 de lire pentru 24 de ore de parcare. Revenind la București, prețurile sunt mai prietenoase. Dar nu excesiv. Pentru o parcare ocazională plătești 3 lei pentru 30 de minute. La termen lung te costă 40lei/zi. Sau 150 lei pentru 7 zile. AtențieȘ dacă piezi tichetul de parcare, plătești o suprataxă de 500 de lei!
Dacă doar vrei să lași pe cineva...
..plătești, evident. În Luton 2,5 lire pentru 15 minute. Dacă stai mai mult, plătești încă 5 lire. La noi, din fericire acest serviciu este gratuit. Însă ai de suportat fluierele „plasatorilor” și te simți ca pe plajă la Mamaia.
Wifi
Da, nu peste tot WIFI-ul este gratuit, deși în ultima vreme acest serviciu nu mai este considerat un lux. Nici unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din Marea Britanie - Heathrow, Gatwick, Manchester, Stansted, Edinburgh sau Luton – nu oferă acces nelimitat la internet. Situația în Europa este complicată – doar jumătate dintre aeroporturi oferă acces gratuit la WIFI.
Fumatul
Vrei să fumezi? Trebuie să știi că sunt aeroporturi care taxează pentru asta. În 2011 Aeroportul din Belfast a introdus o taxă de 1 liră pentru cei care vor să aibă acces în “acvariile” în care se fumează.
Punguțele de plastic
Nu peste tot sut gratuite. Iar dacă nu ai cosmeticalele băgate acolo, este posibil ca la controlul de securitate să te întoarcă. Așa că nimeni nu riscă. Aeroportul din Luton te taxează cu 1 liră pentru o punguță de plastic, iar la Los Angeles ai automate unde plătești un dolar pentru două pungi. Doar nu ești meschin și riști să pierzi avionul pentru atâta lucru?
Mâncarea și băutura
Un lucru remarcat de toți. Controlul de securitate și limitarea introducerii lichidelor în aeroport te obligă să îți iei ce trebuie de „dincolo”. Nu mai puțin de 5 dolari la Los Angeles pentru o sticlă de 330ml de apă, 3 euro la Paris, 10 sau12 lei la București – sunt deja lucruri obișnuite. Nu vă mai gândiți la sendvișuri sau cafea...
Cosmeticalele
Ca să treci de controlul de securitate, trebuie să ai pastă de dinți, creme sau alte lichide în dozaje minime. Știți cât vă costă asta? Enorm. Pentru că un produs cosmetic în dozaj foarte mic poate să fie (proporțional) de șapte ori mai scump decât unul în dozaj mare/normal.
Schimbul valutar
Mare greșeală să schimbi valuta la aeroport. Cursurile sunt deseori cu 15-20% mai mari decât cele din oraș. Încearcă să nu schimbi bani în aeroport. Sau dacă nu ai cum, schimbă cât mai puțin.
Excesul de bagaje
Ai depășit cele „X” kilograme pe care ți le oferă compania? Plătești! Ryanair taxează, de exemplu, 10 lire pentru fiecare kilogram în plus de bagaje iar British Airways îți cere 65 de lire pentru tot ce depășește limita de 23 de kg. Fiecare companie aer politica sa proprie, așa că singura regulă este că...există foarte multe reguli.