Adoptată greşit, Legea incompatibilităţilor a fost declarată neconstituţională

10 Iun 2015
Adoptată greşit, Legea incompatibilităţilor a fost declarată neconstituţională
Curtea Constituţională (CCR) a admis astăzi, cu unanimitate de voturi, sesizarea președintelui Klaus Iohannis şi a declarat neconsituţională Legea pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de utilități publice 51/2006, ce se referă şi la regimul incompatibilităților. 

"În aceste condiţii, având în vedere faptul că legea menţionată a fost adoptată ca lege ordinară, potrivit art.76 alin.(2) din Constitutie, Curtea a constatat încălcarea dispoziţiilor constituţionale ale art.73 alin.(3) lit.o) privind domeniile rezervate legii organice, art.75 alin.(1) si (5) privind competenţa legislativă a Camerelor Parlamentului în procedura de legiferare si ale art.76 alin.(1) cu privire la majoritatea de vot necesară adoptării legilor organice", se arată într-un comunicat al CCR.

"Legea a fost considerată neconstituțională, din motive extrinseci, deci a fost adoptată greșit — vot de lege ordinară, ea este o lege organică. Nu am intrat în analiza textului pe fond. Când constatăm existența unor motive extrinseci, nu mergem mai departe", a declarat președintele CCR, Augustin Zegrean. El a spus că legea se va întoarce la Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia Curții Constituţionale.

În sesizarea adresată CCR,  Iohannis a semnalat aspecte de neconstituționalitate constând, pe de o parte, în încălcarea normelor constituționale referitoare la domeniul rezervat legii organice, iar, pe de altă parte, a celor referitoare la competența legislativă a Camerelor Parlamentului în procedura de legiferare, prin nerespectarea dispozițiilor prevederilor Constituției.

Şeful statului susținea, totodată, că domeniul incompatibilităților trebuie bine reglementat și că acestea trebuie clarificate după o discuție publică și formulate astfel încât toată lumea să înțeleagă principiile de bază.

Președintele Iohannis a mai arătat că, potrivit Constituției, organizarea administrației publice locale, a teritoriului, precum și regimul general al autonomiei locale se reglementează prin lege organică.





Alte stiri din Actualitate

Ultima oră