Acuzată de triplu omor, a fost lăsată în libertate de judecători

20 Iun 2015
Acuzată de triplu omor, a fost lăsată în libertate de judecători
7 iunie, o zi de duminică. Ȋntr-un bloc din Uricani, trei copii au murit în incendiul ce a cuprins apartamentul.

N-au avut nicio șansă de scăpare, fiind încuiaţi în casă de mama lor, plecată să facă rost de băutură. Tatăl celor mici era internat în spitalul din Petroşani.

A văzut copiii în flăcări și a tăcut

Alexandra avea 10 ani, Nicoleta - 6 ani, iar Nicolae – 1 an. Băieţelul a murit carbonizat, iar surorile lui au decedat în urma unui stop-cardio respirator, respectiv din cauza intoxicării cu fum.

Având  în vedere împrejurările în care au murit cei trei copii, a doua zi Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani a deschis un dosar pentru omor din culpă. Cazul a fost preluat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara care, în data de 11 iunie a.c., au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea inculpatei Ardelean Alina Nadia, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat săvârşit asupra unor membri ai familiei.

Alina Ardelean este mama celor trei copii. Femeia care i-a închis în casă, lângă o lumânare aprinsă, condamnându-i la moarte. În referatul cu propunerea de arestare preventivă, procurorii susţin că femeia nici măcar n-a încercat să-și salveze copiii:

„La data de 7 iunie 2015, în intervalul orar cuprins între 21:30 – 22:00, inculpata a aşezat o lumânare aprinsă pe un plan neregulat din material textil uşor inflamabil, într-un echilibru precar, respectiv pe spătarul unui colţar situat lângă patul în care dormeau cei trei copii ai săi cu vârste cuprinse între 1 an şi 10 ani, după care a părăsit locuinţa. Din probele administrate până în prezent a mai rezultat că inculpata a pătruns în apartamentul incendiat şi, constatând amploarea acestuia, nu a sesizat nicio persoană pentru stingerea incendiului şi salvarea copiilor.”




„Cum să pleci când copiii te strigă de pe balcon şi-ţi spun că arde casa?”

Vecinii Alinei Ardelean au susţinut că pe scara blocului mirosea a benzină și că ei cred că aceasta avea niște canistre în apartament. Cumnatul femeii, Mihai Perju, le-a declara jurnaliștilor de la „Glasul Hunedoarei” că „ea a mai încercat să dea foc casei, cu un an în urmă. Noroc că atunci soţul ei era acasă. Era foarte nervoasă, sâmbătă, cu o zi înainte de nenorocire. Vecinii mi-au spus că tot căuta nu ştiu ce donatori de sânge pentru soţul său şi că ar fi ameninţat că, dacă nu găseşte, le dă foc copiilor. A făcut numai tâmpenii. Andra (Alexandra – n.r.), fata cea mare, era trimisă să colecteze peturi de la gunoi, la 5:00 dimineaţa. Tot ea îi îngrijea pe cei mici. Ea îi pregătea laptele lui Nicolae, cel mic, ea îi schimba scutecele... Cred că îşi ura copiii, pentru că ori de câte ori făcea gafe, copiii o pârau la soţul ei. A plecat de-acasă, a încuiat pe dinafară uşa metalică şi gata. Copiii nu aveau cum să iasă din apartament. Eu, din câte ştiu, Andra a fost găsită lângă uşa de la intrare. Probabil încerca s-o deschidă. Cel mic era în cameră, carbonizat, iar Nicoleta era pe balcon, arsă şi ea. Cum să pleci de-acasă când copiii te strigă de pe balcon şi-ţi spun că arde casa? Eu aşa ştiu că s-a întâmplat. Nu înţeleg cum s-a putut aşa ceva!”.

A sechestrat un copil și i-a băgat ardei în fund

La 11 iunie, Alina Ardelean a fost reţiută pentru 24 de ore, iar procurorii au cerut mandat de arestare pentru 30 de zile. A doua zi, Tribunalul Hunedoara a respins cererea, lăsând-o în libertate pe inculpată, fără niciun fel de condiţionare.


 

Procurorii au făcut contestaţie, însă Curtea de Apel Alba Iulia a respins-o, obligând statul să plătească onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpată.

Alina Ardelean va fi cercetată în libertate pentru comitea unei infracţiuni deosebit de grave - omor calificat săvârşit asupra a două sau mai multor persoane (art.189, alin.1, lit.f din Codul Penal) -, pedepsită prin lege cu detenţiune pe viaţă sau închisoare de la 15 la 25 de ani.

Prezintă vreun risc lăsarea ei în libertate? Ȋn octombrie 2014, aceeași Alina Ardelean a fost trimisă în judecată pentru lipsire de libertate și loviri sau alte violenţe. Fapta s-a petrecut în mai 2013, iar victima este tot un copil! Un băieţel de 7 ani, pe care Alina Ardelean este acuzată că l-a sechestrat și l-a agresat fizic.  Copilul a ajuns la spitalul din Lupeni cu ardei iuţi introduși în anus. Anchetatorilor, Alina Ardelean le-a declarat că a vrut să-i dea o lecţie băiatului, pentru că i-ar fi agresat fetiţele. Ea a susţinut că nu ea a băgat copilului ardeii în fund, ci doar l-a pus pe acesta să şi-i bage singur.

Şi-n acest dosar, aflat pe rolul Judecătoriei Petroșani și având următorul termen marţi, 23 iunie a.c., Alina Ardelean a fost trimisă în judecată în stare de libertate.

Pentru că libertatea este un drept, nu-i așa? Chiar și atunci când, din biografia individului trimis în faţa judecătorilor cu propunere de arestare, reiese că acesta reprezintă un pericol social.



Alţi doi copii de-ai ei au fost uciși

Alina Ardelean a avut şase copii. Trei au murit în incendiul de acum două săptămâni. Alţi doi au fost omorâţi de primul concubin al femeii, în urmă cu 12 ani.

Ȋn iunie 2003, Andreea, care avea doar 1 an și 6 luni, a fost bătută și sufocată de tatăl ei. Acesta şi-a convins apoi concubina să îngroape fetiță în albia unui pârau secat, din spatele curții. Femeia a participat la ascunderea cadavrului și la tăinuirea cumplitei crime.

Câteva luni mai târziu, a venit rândul lui Alin, un băieţel de doar 7 luni, pe care tatăl l-a lovit în cap cu biberonul plin cu lapte și a încercal să-l sugrume. Copilul a murit, iar cea care a alertat poliţia a fost bunica micuţului, venită într-o vizită neanunţată. Concubinul Alinei Ardelean a fost închis pentru omor calificat şi a murit în penitenciar, după câţiva ani. Femeia nu a răspuns penal niciodată, pentru a ascuns cele două crime.

Singurul ei copil care a supravieţuit, o fată de 15 ani, a scăpat cu viaţă doar pentru că a fost crescută de rude, departe de mamă.
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră