A decedat mogulul muzicii. I-a descoperit pe Madonna, Talking Heads și Ramones, iar The Cure, Depeche Mode și The Smiths au fost prezentați Americii

03 Apr 2023
A decedat mogulul muzicii. I-a descoperit pe Madonna, Talking Heads și Ramones, iar The Cure, Depeche Mode și The Smiths au fost prezentați Americii

Seymour Stein, directorul muzical care a lansat cariera Madonnei, Talking Heads și Ramones și a introdus în America Cure, Depeche Mode și Smiths, a murit la vârsta de 80 de ani. Stein a murit duminică dimineață la Los Angeles, după o lungă luptă cu cancerul, a confirmat pentru Variety un purtător de cuvânt al familiei.

În calitate de co-fondator al casei de discuri Sire Records, Stein a cultivat talente, de la pop la punk la noul val, inclusiv Madonna, Talking Heads, Lou Reed, Depeche Mode, Ramones, Pretenders, Smiths, Cure, Replacements, Aphex Twin și multe altele. Stein a ajuns să fie cunoscut drept regele pop-ului anilor 80 și a continuat să zboare în jurul lumii, vânând noi talente până în anii 70.

Născut Seymour Steinbigle în Brooklyn în 1942, Stein a intrat în domeniul muzical la vârsta de 13 ani, scriind recenzii pentru revista Billboard. În 1961 a plecat să lucreze pentru casa de discuri King Records, casa lui James Brown și a altor trupe majore de R&B și country. Apoi a ajuns la New York pentru a lucra pentru Red Bird Records până în 1966, când a co-fondat Sire Records cu producătorul-compozitor Richard Gottehrer în Manhattan.

Primele lansări ale lui Sire au inclus piese timpurii de blues ale lui Fleetwood Mac și Chicken Shack, trupa condusă de cântăreața Christine Perfect, care s-a alăturat lui Fleetwood Mac când s-a căsătorit cu basistul John McVie.

Gottehrer a părăsit casa de discuri în 1974 pentru a se concentra pe producție, în timp ce Stein a căutat talent în cluburile din New York. La recomandarea soției sale, Linda, i-a văzut pe cei de la Ramones repetând în 1975: Sire și-a lansat albumul de debut omonim în anul următor, precum și următoarele 10 albume, soția lui Stein, Linda, devenind managerul lor. Unul dintre trupele de susținere ale lui Ramones, o trupă mică numită Talking Heads, va semna și cu Sire, devenind unul dintre cele mai populare trupe ale casei de discuri, lansând nouă albume de platină și aur de-a lungul a 11 ani.

Sire a fost achiziționat de Warner Bros în 1978. În următoarele două decenii, casa de discuri a semnat o listă variată de acte, inclusiv Replacements, Echo & the Bunnymen, Madness, Undertones, The Smiths și solistul Morrissey, Brian Wilson, kd lang, Seal, Wilco, Ice-T, Lou Reed, Everything But the Girl, My Bloody Valentine și trupa australiană The Saints.

Însă cel mai mare succes comercial al lui Stein a fost Madonna, care a semnat cu Sire după ce a auzit demo-ul ei pentru Everybody în timp ce se recupera de la o operație pe inimă deschisă și a chemat-o pe patul său de spital. „Era îmbrăcată în haine punky ieftine, genul de copil de club care părea absurd de deplasată într-o secție de spital”, a scris Stein în memoriile sale din 2018 Siren Song: My Life in Music. „Nici nu era interesată să mă audă explicând cât de mult mi-a plăcut demo-ul ei... nu i-a luat mult să treacă peste toate discuțiile și să meargă direct la subiect. Privind direct în suflet cu ochii aceia renumiți ai ei, Madonna, ea a spus: „Și acum, dă-mi banii”.

„‘Ce?’ am răspuns brusc, ceea ce era neobișnuit pentru mine. De regulă, sunt întotdeauna atent în preajma artiștilor, dar Madonna avea ambiție mai mare decât cei patru bărbați din cameră adunați împreună. ‘Uite, spune-mi doar ce trebuie să fac pentru a obține un nenorocit de contract de discuri în acest oraș!’, a răspuns ea, părând dezumflată. „Nu-ți face griji, ai o înțelegere”, am asigurat-o.”

Stein a semnat pe cântăreața un contract de 45.000 de dolari pentru trei single-uri, cu opțiune pentru un întreg album. Madonna a vândut mai mult de 64 de milioane de albume numai în SUA, cu trei albume nr. 1, 10 single-uri nr. 1 și 23 de hituri din top-10 cu Sire, înainte de a-și lansa propria amprentă în 1992.

În memoriile sale, Stein a dezvăluit că știa că este gay încă de când era adolescent, dar presiunea culturală din partea sa evreiască l-a determinat să aibă relații cu femei în timp ce se vedea în secret cu bărbați. I-a spus prietenei sale de atunci, Linda, că este gay, iar ea „a căzut într-o tăcere absolută timp de aproximativ 10 minute... apoi a izbucnit în plâns”; mai târziu în acel an s-au căsătorit și vor avea două fiice.

„Știam cumva că vom face o combo rock-and-roll rege și regina”, a scris el despre căsătoria sa cu Linda, „chiar dacă rolurile erau puțin confuze”.

Stein și Linda au divorțat pe cale amiabilă la sfârșitul anilor 1970. În 2007, Linda a fost ucisă de asistentul ei personal, care a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pe viață pentru crimă de gradul doi. Fiica lor Samantha a murit de cancer la creier în 2013.

Stein s-a autointitulat „cel mai absent tată din lume” în memoriile sale, spunând pentru Times într-un interviu: „Aș fi putut fi un tată mai bun. Aș fi putut fi un soț mai bun, dar nu am avut de ales. Principalul lucru în viața mea a fost muzica și asta a fost pe primul loc.”

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră