Cutremur de pământ în România, resimţit până în Republica Moldova

23 Sep 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Cutremur de pământ în România, resimţit până în Republica Moldova

UPDATE 7:45 - Magnitudinea cutremurului care a avut loc sâmbătă dimineață în zona Vrancea a fost revizuită la 5,3, anunță pe Twitter Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Potrivit USGS, seismul s-a produs la o adâncime de 88,3 kilometri.

________________________

Un seism destul de puternic a zguduit România, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 02.11, acesta fiind resimţit până în Republica Moldova, potrivit site-urilor de ştiri de acolo.

Seismul a avut, potrivit unor surse externe iniţiale, 6,1 grade pe scara Richter şi epicentrul în Vrancea, durând câteva secunde. La Bucureşti,el a fost resimţit puternic. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 112 kilometri, la o distanţă de 153 kilometri nord de Bucureşti.

Potrivit altor surse, căci site-ul Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului, infp.ro, era picat şi la minute bune după producerea seismului, cutremurul ar fi avut o magnitudine de 5,6-5,8 grade pe scara Richter. Ulterior, magnitudinea a fost modificată la 5,6 de site-ul emsc-csem.org.

site

Site-ul institutului a putut fi accesat abia la aproape o oră de la producerea seismului

Faptul că site-ul institutului nu a putut fi accesat nici la o jumătate de oră de la producerea cutremurului arată cam cât de pregătită este România pentru un seism serios. Să nu uităm că ultimul seism cu consecinţe tragice, care a afectat inclusiv cetăţeni români, s-a produs în centrul Italiei, punând la pământ aproape întreaga localitate Amatrice şi ucigând peste 300 de persoane.

Din păcate, România este una dintre ţările cu risc seismic major.

Acum trei ani, un articol publicat de cotidianul francez Le Monde dădea fiori României și nu numai. Titlul articolului, care cita România printre țările vizate, era:”În Europa sunt posibile seisme fără precedent istoric”.

Articolul nu era opera unor jurnaliști plictisiți de munca lor, care aștern pe hârtie elucubrații care să facă trafic, ci rodul unui studiu la nivel european, care confirma faptul că România se numără printre ţările cu cel mai mare risc seismic de pe continent.

CITIŢI AICI ARTICOLUL RESPECTIV:

România, printre țările cu risc de cutremure fără precedent istoric. Ce fac autoritățile

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră