Vești bune pentru agricultori. Vremea va fi normală din punct de vedere termic în următoarele șapte zile

19 Iun 2015
Vești bune pentru agricultori. Vremea va fi normală din punct de vedere termic în următoarele șapte zile
Adminitratia Nationala de Meteorologie a facut publica prognoza agrometeorologica valabila incepand de astazi, 19 iunie, si pana la 25 iunie. Acest interval se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, în aproape toate zonele de cultură. Temperat aerului va oscila între 18 si 28°C, în cea mai mare parte a ţării.

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în majoritatea zonelor de cultură ale ţării. În cea mai mare parte a Olteniei, Transilvaniei, nord-vestul şi sud-estul Munteniei, local în sudul Dobrogei, aprovizionare cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare.

În cultura de porumb, conţinutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, va înregistra valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare şi local apropiate de optim, pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, Transilvania, local în nordul şi sudul Munteniei, precum şi în sud-vestul Dobrogei.
Regimul termic favorabil din aer şi sol va imprima o intensificare a proceselor de maturare la culturile de toamnă, iar la prăşitoare, creşterea şi dezvoltarea vegetativă se vor desfăşura în condiţii bune în cea mai mare parte a regiunilor, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

Orzul și grâul de toamnă totodată înflorirea, maturitatea în (10-50%) şi recoltarea la culturile își vor definitiva înspicarea (90-100%), continuându-se lapte şi ceară (10-100%), precum şi maturitatea deplină de orz.

Rapița va parcurge creșterea boabelor în silicve (60-100%), precum și maturitatea deplină (10-50%), izolat fiind posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare. La floarea-soarelui se vor continua dezvoltarea primei perechi de frunze (70-100%), înfrunzirea (9-20 frunze), precum și formarea calatidului (10-80%). Porumbul va înregistra formarea frunzei a treia (60-100%), precum și înfrunzirea (9-18 frunze), în majoritatea zonelor de cultură.

În bazinele specializate, sfecla de zahăr se va afla în fazele de dezvoltare a aparatului foliar, precum și alungirea și îngroșarea axei hipocotile (10-50%). Sub aspect fenologic, cartoful va înregistra formarea/creşterea lăstarilor laterali şi tuberizarea (10-100%), iar soiurile timpurii, îmbobocirea şi înflorirea (10-60%).

În plantațiile pomicole, atât sâmburoasele, cât și semințoasele vor înregistra creşterea lăstarilor/frunzelor, precum şi coacerea fructelor. De asemenea, la soiurile de cireş şi vişin ajunse la maturitatea tehnologică se vor continua lucrările de recoltare. În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie va parcurge înflorirea, creşterea lăstarilor/frunzelor/boabelor.

În general, lucrările de întreţinere a culturilor (praşile mecanice/manuale, erbicidări, fertilizări, tratamente fito-sanitare, etc.), precum şi cele de recoltare şi depozitare a fructelor de sezon se vor desfășura în condiţii relativ bune, exceptând zilelele cu precipitaţii.

Alte stiri din Vremea

Ultima oră