Incep sa se coaca strugurii. Multe boabe fara miez la culturile de floarea soarelui si stiuleti mici pe plantatiile de porumb. Deocamdata sfecla de zahar nu este afectata de canicula

30 Iul 2015
Incep sa se coaca strugurii. Multe boabe fara miez la culturile de floarea soarelui si stiuleti mici pe plantatiile de porumb. Deocamdata sfecla de zahar nu este afectata de canicula
Romanii au inceput sa bata cruci, sa se roage pentru ploaie, insa precipitatiile serioase intarzie sa apara. Vor fi ceva ploi, dar numai sub forma de averse, astfel ca deficitul de apa din sol va ramane la fel de mare. Administratia Nationala de Meteorologie a anuntat ca saptamana viitoare va fi la fel de tragica pentru agricultori cum au fost si ultimele.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 19 si 35 de grade Celsius la nivelul intregii tari. Se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, dar şi torenţial, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în majoritatea zonelor de cultură. De asemenea, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

La cultura de porumb, conţinutul de umiditate va prezenta valori scăzute şi deosebit de scazute în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Crişana, vestul Maramureşului, vestul şi sud-vestul Transilvaniei. Pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania şi local în estul Maramureşului, gradul de aprovizionare cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare.

Regimul termic al aerului şi solului mai ridicat decât în mod normal şi persistenţa insolaţiei în orele de amiază vor determina deprecierea aparatului foliar prin îngălbenire sau chiar uscare, boabe şiștave şi ştiuleţi subdimensionaţi la porumb, capitule cu diametrul restrâns şi seminţe seci la floare-soarelui, îndeosebi pe arealele agricole unde se menţine fenomenul de secetă pedologică.

Cultura de floarea-soarelui se va afla în fazele de înflorire şi maturitate ceară în cea mai mare parte a regiunilor agricole. La porumb se vor semnala mătăsirea, maturitatea în lapte şi maturitatea ceară. În centrul țării, sfecla de zahăr va înregistra alungirea şi îngroşarea axei hipocotile, izolat fiind posibilă declanşarea acumulării zahărului în rădăcină. Cartoful își va continua creşterea tuberculilor şi uscarea vrejilor, local fiind posibilă declanşarea maturităţii tehnologice și recoltarea la soiurile de vară.

Pomii fructiferi vor parcurge creşterea rodului, acumularea zahărului şi coacerea fructelor, precum și recoltarea la soiurile aflate la maturitatea deplină. La viţa de vie vor predomina fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, iar local, la soiurile de masă se va putea înregistra acumularea zaharurilor şi coacerea în „pârgă”.

Alte stiri din Vremea

Ultima oră