Intreaga suprafata agricola a Romaniei va fi afectata de canicula in cursul acestei saptamani. Temperatura maximă a aerului se va situa între 28-39°C, în toate regiunile agricole. Se întrevăd precipitaţii sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat căderi de grindină. Local, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, in cultura de porumb, conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în Crişana, Maramureş, Moldova şi Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Banat, Oltenia, Muntenia, vestul Transilvaniei. În cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul şi nord-vestul Munteniei, local în centrul, sudul şi estul Olteniei, izolat în vestul Banatului, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim.
La culturile prăşitoare se va produce fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a aparatului foliar în orele de amiază, îngălbenire şi uscare prematură a frunzelor bazale, precum şi forţări stadiale.
În cea mai mare parte a regiunilor, floarea-soarelui îşi va definitiva formarea calatidiului, aflându-se predominant la înflorire și maturitate în ceară. Cultura de porumb va înregistra formarea paniculului, înflorire/mătăsire, precum și maturitatea în lapte și ceară. La sfecla de zahăr vor predomina dezvoltarea aparatului foliar și alungirea si îngroşarea axei hipocotile, iar la cartof creşterea lăstarilor laterali, îmbobocire, tuberizare și înflorire, precum şi veștejirea vrejilor.
Speciile pomicole se vor afla la creşterea sau coacerea rodului, acumularea zaharurilor în fructe, iar la soiurile ajunse la maturitatea tehnologică se vor continua lucrările de recoltare. În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie se vor semnala creşterea frunzelor, lăstarilor laterali și a boabelor.