Tehnologia a avansat, iar fenomenele meteorologice sunt acum si sub observarea meteorologilor amatori, nu doar a specialistilor din cadrul Adminitratiei Nationale de Meteorologie. Florinela Georgescu, director executiv al ANM, vorbeste despre strategia institutiei, explica modul in care sunt emise atentionarile meteo si avertizeaza asupra efectelor pe care taierile masive de paduri le au asupra vremii din tara noastra.
Doamna Georgescu, ar putea exista o colaborare intre Administratia Nationala de Meteorologie si meteorologii amatori de la noi din tara?
Florinela Georgescu: Exista o initiativa in desfasurare cu Societatea Meteorologica Romana, care are statut de ONG. Aceasta societate este dedicata actiunilor de popularizare a stiintei meteorologiei. Dorim sa atragem cat mai multi observatori voluntari. Deja exista o retea de 50 de observatori voluntari. O parte deja furnizeaza informatii. Oricine doreste sa colaboreze cu noi se poate inscrie pe site-ul smr.meteoromania.ro. Noi dorim sa ii ajutam pe toti sa progreseze.
Datorita schimbarilor climatice din ultima perioada, nu considerati oportuna schimbarea parametrilor codurilor? Pentru Satu Mare s-a emis atentionare cod portocaliu in urma cu cateva zile. Nu necesita cod rosu? Se putea mai rau?
Se putea si mai rau. Noi trebuie sa tinem cont de un ansamblu de factori. Avem in vedere gravitatea fenomenului, intensitatea vantului si cat de puternica se anunta ploaia. Grindina este un fenomen local. Putem avea grindina foarte mare intr-un cartier, iar o strada mai departe sa fie foarte mica. Am emis atentionare meteo cod portocaliu si asta inseamna foarte mult. Cod rosu se da numai atunci cand se bate un record.
Cand se va introduce la ANM un program de voluntariat sau libera practica pentru cei care termina facultatile de geografie sau de fizica? Pana la angajare ar putea acumula experienta. In alte tari se practica astfel de metode.
Este destul de delicat. Specialistii ANM sunt persoane cu o calificare superioara pe un domeniu destul de ingust. Nu poti sa pui un student sa faca practica. Un absolvent de facultate face un curs si doar dupa un an vedem daca este bun ca sa lucreze la noi. An de an vin la noi studenti de la facultatile de geografie, fizica si chiar de la politehnica.
Va ganditi sa organizati o expozitie de fotografie destinata meteorologilor amatori?
Am avut asa ceva. Noi suntem pregatiti sa incarcam pe site-ul Societatii Meteorologice Romane fotografiile meteorologilor amtori. Vrem sa organizam acolo o galerie foto.
Cum va fi vremea in aceasta vara in zona centrala a tarii, in judetele Sibiu, Brasov, Mures, Harghita si Covasna?
In luna iunie va fi excedent de precipitatii. Media lunara este de peste 100 l/mp. In iulie si august vom avea precipitatii din ce in ce mai putine. Iulie va fi o luna apropiata de normal, dar in august va fi un deficit de precipitatii destul de pronuntat. Atunci se vor acumula maximum 60 de litri pe metrul patrat.
Vara aceasta este posibil ca in tara noastra sa se produca tornade precum cea care a existat acum cativa ani la Facaieni?
Da, este recunoscut acest fapt in Europa. Ne putem astepta la astfel de manifestari, dar fara a avea amploarea celor din Statele Unite. Sunt alte conditii in Europa, dar tornada este forma extrema a unui fenomen de instabilitate atmosferica. Acum noi suntem multi mai pregatiti sa urmarim o astfel de tornada. Ne ajuta reteaua de radare si tehnologia.
Cat de mult sunt influentate fenomentele meteo extreme de poluarea excesiva si taierile masive de paduri de la noi din tara?
Foarte mult. Poluare poate forma un surplus de nuclei de condensare in atmosfera, ceea ce duce la o ploaie puternica. Tot poluarea furnizeaza un mediu neprielnic in straturile joase in perioadele cu canicula. Taierile de arbori provoaca o problema complexa. Atunci cand ploua pe un versant chelit cu drujba, apa spala solul si aduce pe vaile inguste busteni si alte resturi care pot provoca nu doar pagube, ci chiar si victime. Iarna, puterea viscolului este sporita de lipsa perdelelor de vegetatie in apropierea asezarilor umane. O padure langa un sat protejeaza localitatea. Vara, cand este cald, prezenta unei paduri langa o suprafata de teren agricol impiedica vanturile paguboasa sa produca pagube si asigura o umiditate constanta in sol. Comunitatile locale sunt cele care pot stopa efectele fenomenelor meteo extreme.
Exista colaborari intre ANM si forurile meteorologice internationale din tarile vecine?
Sigur ca da. Administratia Nationala de Meteorologie este membru al Organizatiei Mondiale a Meteorologiei. Avem contacte si colaborari cu toate tarile din Europa si mai ales cu cele din zona tarii noastre. Noi stam foarte bine in ceea ce priveste dotarile. Avem o retea foarte buna de radare.
Care este cea mai buna aplicatie cu date meteo pentru telefonul mobil?
Eu recomand site-urile televiziunilor, care furnizeaza informatii foarte bune.
De ce nu dezvolta ANM o astfel de aplicatie, care sa alerteze populatia pe telefonul mobil atunci cand se emite o atentionare meteo?
Lucram la acest proiect. Vrem sa devenim activi si pe Facebook.
Cum va explicati faptul ca saptamana trecuta a plouat cu galeata la Magurele, in judetul Ilfov, iar in Bucuresti, in cartierele Baneasa si Colentina nu a picat nici un strop?
Norul a mers prin sudul orasului. Asa sunt ploile de vara. Apar pe arii restranse si provoaca pagube.
Care este cartierul bucurestean in care ploua cel mai des?
Nu avem o astfel de informatie.
Exista in Romania puncte de comanda de unde se pot lansa rachete pentru a stimula precipitatiile?
Sistemul acesta este activ. Se dezvolta si la noi aceasta tehnologie. El ajuta in mod categoric, dar trebuie exploatat cu mare grija. Efectul e bun. Ei colaboreaza cu noi, dar sistemul apartine Ministerului Agriculturii. Metoda este cam aceeasi si la distrugerea grindinei si la stimularea precipitatiilor.
Credeti ca sistemul actual de emite a atentionarile nowcasting ar putea fi perfectionat, alaturi de modalitatea de emitere a atentionarilor meteo? Recent au fost situatii in care riscul pentru fenomene meteo severe a fost ridicat pe areale intinse si s-a preferat o informare, urmata a doua zi de zeci de avertizari nowcasting greu de urmarit de catre populatie. Sunteti de parere ca aceasta modalitate este eficienta?
Informarile se dau in functie de estimarile precipitatiilor. Atentionarile nowcasting sunt mai eficiente pentru ca indica exact zonele afectate. Vara avem parte de manifestari de instabilitate pe arii foarte restranse. Ne intereseaza foarte mult ca populatia sa stie exact ce urmeaza sa se intample din punct de vedere meteorologic.
La jumatatea saptamanii trecute s-au emis 33 de atentionari nowcasting intr-o singura zi.
Nu este vorba de un record, sa fie clar. Am avut zile in care am avut peste 60 de atentionari.
V-a prins vreodata ploaia fara umbrela?
De nenumarate ori.