Potrivit hidrologilor, în perioada 8 mai, ora 7,00 — 15 mai, ora 7,00, debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în creștere, în prima parte a intervalului până la valoarea de 7.400 mc/s, apoi în ușoară scădere până la 7.100 mc/s. Cotele apelor Dunării se vor situa, la un moment dat, peste media multianuală a lunii mai (7.250 mc/s), cu excepția începutului și sfârșitului intervalului analizat.
INHGA precizează că, în aval de Porțile de Fier, debitele vor fi, în general, în creștere.
În ceea ce privește situația hidrologică pe râuri, în următoarele 24 de ore, debitele vor fi, în general, în creștere din cauza precipitațiilor prevăzute și propagării. Excepție vor face râurile din bazinele hidrografice Bega, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, bazinul mijlociu și inferior al Jiului, bazinul superior și mijlociu al Timișului, cursurile inferioare ale Crișului Negru, Crișului Alb și Mureșului, unde debitele vor fi în ușoară scădere.
De asemenea, pe râurile din bazinele hidrografice Tur, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Arieș, Prut, cele din Dobrogea, bazinele inferioare ale Someșului, Argeșului, Ialomiței, bazinele superioare și mijlocii ale Crișului Negru și Crișului Alb, debitul va fi relativ staționar.
Prognoza de specialitate arată, totodată, că, pe parcursul următoarelor ore, sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și creșteri rapide de niveluri și debite pe unele râuri din zonele montane și submontane din centrul și estul țării, ca urmare a precipitațiilor mai însemnate cantitativ prevăzute sub formă de averse.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub Cotele de atenție, notează INHGA.