COD ROȘU de inundaţii în trei județe din țară: Zeci de gospodării inundate, sute de oameni evacuați, școli închise, drumuri sub ape

27 Mai 2015
COD ROȘU de inundaţii în trei județe din țară: Zeci de gospodării inundate, sute de oameni evacuați,  școli închise, drumuri sub ape
UPDATE 09:39 - Șase localități din Maramureș sunt afectate de inundații, în urma ploilor abundente de noaptea trecută. 
 
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Maramureș transmis astăzi, pompierii militari intervin în teren pentru a-i ajuta pe localnicii ale căror case sau gospodării au fost afectate de inundații.
 
”În urma ploilor abundente mai multe localități din județul Maramureș au fost afectate de scurgerile de pe versanți. Începând cu ora 2.00, miercuri dimineață, dispeceratul ISU Maramureș a fost anunțat despre producerea unor inundații în localitățile Fărcașa, Buzești, Sârbi, Ardusat, Ilba, și Seini, iar mai multe gospodării sunt afectate la Buzești și în Ilba. În zonele Ilba și Seini pe DE 58 și Ardusat pe DJ 108A și DJ 193 circulația este restricționată pe un singur sens. Pompierii militari maramureșeni intervin în teren pentru a da o mână de ajutor cetățenilor și pentru a înlătura efectele produse de scurgerile de apă”, se arată în document.

În județul Sălaj un număr de 31 de localităţi sunt afectate de inundaţii, mai multe persoane fiind evacuate din locuinţe de echipele de intervenţie ale ISU, iar două şcoli fiind închise.
 
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sălaj, Lucian Andrei Jacodi, a declarat că nouă persoane din localitatea Surduc au fost evacuate din locuinţe, iar şcolile din Cheud şi Chieşd au fost închise.
...................................................

Hidrologii au emis o avertizare cod roşu pentru trei bazine hidrografice din judeţele Satu Mare, Sălaj şi Maramureş, unde, astăzi, între orele 7.05 - 14.00, se pot produce inundaţii locale cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol.
 
Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie ce pot determina inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol în bazinele hidrografice Maja din judeţele Satu Mare şi Sălaj, Sălaj din judeţele Sălaj şi Maramureş şi Bârsău din judeţul Maramureş.

De asemenea, pentru râuri din județele Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Cluj și Bihor a fost instituit Cod portocaliu care urmează să expire tot miercuri după-amiază la ora 14,00. Astfel, sunt posibile depășiri ale Cotelor de Atenție și Inundații în bazinul hidrografic Barcău, județele Sălaj și Bihor, bazinul hidrografic Crasna, județele Satu Mare și Sălaj, bazinul hidrografic Someșul Mic (afluenți), județul Cluj, și afluenții Someșului aferenți sectorului aval s.h. Dej, județele Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Cluj. (V.M.)
 
 

Alte stiri din Vremea

Ultima oră