Nimic nou! Vremea ramane caniculara, seceta se accentueaza, agricultorii sufera

10 Aug 2015
Nimic nou! Vremea ramane caniculara, seceta se accentueaza, agricultorii sufera
Nici o schimbare din punct de vedere meteorologic in aceasta saptamana. Vremea va fi la fel de calda in aceasta saptamana, iar ploile vor avea doar caracter de averse, vor fi slabe cantitativ si vor aparea pe arii foarte restranse. Temperatura maximă a aerului se va situa între 28...37°C, pe întreg teritoriul agricol. Se întrevǎd ploi cu caracter de aversǎ, reduse cantitativ, însoţite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, în cea mai mare parte a ţării.

Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, seceta se va manifesta tot mai puternic in aceasta saptamana. În cultura de porumb, conţinutul de apă pe profilul de sol 0-100cm va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute în majoritatea zonelor de cultură ale ţării. Pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare.

În condițiile menținerii unor deficite de umiditate în sol și temperaturilor ridicate ale aerului, starea de vegetație a culturilor de porumb si floarea soarelui pe suprafețele agricole din sudul, sud-estul, estul și vestul țării se va deprecia în continuare, semnalându-se fenomenele de ofilire temporară și uscare parțială a aparatului foliar, știuleți slabi dezvoltați și incomplet formați la porumb, precum și semințe seci la floarea-soarelui. În funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, floarea-soarelui își va definitiva faza de înflorire, continuându-se maturitatea ceară şi deplină.

ANM anunta ca porumbul va finaliza mătăsirea, plantele aflându-se predominant în fazele de maturitate în lapte şi ceară. Sfecla de zahăr va parcurge îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful, creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor şi maturitatea tehnologică, local fiind posibilă declanșarea lucrărilor de recoltare.

La speciile pomicole se vor semnala creşterea/coacerea rodului, acumularea zaharurilor şi recoltarea eşalonată a fructelor. Viţa de vie se va afla în fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, iar la soiurile timpurii de masă vor predomina acumularea zaharurilor și coacerea în „pârgă”, în toate podgoriile. 

Alte stiri din Vremea

Ultima oră