Ținutul Secuiesc debutează la Campionatul European de Fotbal

14 Iun 2015
Ținutul Secuiesc debutează la Campionatul European de Fotbal
În perioada 17-21 iunie va avea loc primul campionat european de fotbal organizat de ConIFA. Noua federație internațională de fotbal a luat naștere în 2013, în Suedia, și reunește toate federațiile de fotbal nerecunoscute de FIFA. ConIFA este o organizație mondială care sprijină selecționatele de fotbal ale națiunilor, regiunilor și minorităților izolate sportiv.

În 2014, la inițiativa unui avocat de la Budapesta s-a constituit selecționata și federația de fotbal a Ținutului Secuiesc, care a aderat în același an la ConIFA. Mai mult, avocatul maghiar, care a devenit un fel de președinte al federației, a reușit să obțină pentru Ținutul Secuiesc dreptul de organizare a Campionatului European de Fotbal 2015.

Fiindcă nici un stadion din județele Covasna, Harghita și Mureș nu îndeplinește criteriile de organizare, reprezentanții Ținutului Secuiesc au mutat competiția în Ungaria, la Debrecen. Cele mai puternice 12 selecționate europene au fost invitate la prima ediție a competiției, însă Frankenland (Germania), Monaco, Occitania (Franța) și Nagorno Karabah s-au retras între timp.

Astfel s-au constituit două grupe a câte patru echipe, primele două clasate urmând să acceadă în semifinale. În faza grupelor, Ținutul Secuiesc se va duela cu actuala campioană mondială Comitatul Nisa (Franța), Ciprul de Nord (teritoriu disputat de Turcia și Cipru) și Osetia de Sud (teritoriu disputat de Rusia și Georgia).

În grupa B au fost repartizate Insula Man (insula a Coroanei Britanice care nu aparține nici de Marea Britanie, nici de Uniunea Europenă), Padania ( regiune din nordul Italiei a cărei independență o solicită Liga Nordului), Abhazia (regiune disputată de Georgia și Rusia) și selecționata de fotbal a minorității rrome.

Lotul Ținutului Secuiesc va fi format din jucători de la echipele de Liga a III-a din Sfântu-Gheorghe, Zagon și Miercurea Ciuc, dar și din cei mai buni jucători din ligile județene Covasna, Harghita și Mureș. Ocupantele primelor trei locuri la CE2015 se vor califica automat la campionatul mondial de anul viitor.

“Este prima competiție oficială pentru Ținutul Secuiesc și nu am avut timp suficient să ne pregătim, dar sunt convins că putem produce o surpriză. Ideea formării federației de fotbal a Ținutului Secuiesc mi-a venit în urmă cu doi ani, eu fiind un avocat specializat pe probleme de sport în Budapesta. Debrecen este orașul meu natal și interesul este mare pentru această competiție.

Vom evolua pe fostul stadion al echipei locale, cu o capacitate și facilități destul de bune. Locația este foarte bună, dispunem de nocturnă, avem trei hoteluri și alte câteva terenuri de antrenament pe o rază de 300 de metri. Obiectivul nostru este să arătăm că echipa Ținutului Secuiesc merită tot sprijinul.

Mi-aș dori să ajungem în semifinale, dar șansele nu sunt de partea noastră. Jucăm cu actuala campioan[ mondială Nisa și cu echipa cu cea mai mare tradiție și cei mai mulți jucători profesioniști Ciprul de Nord”, a declarat avocatul Kristof Wenczel, pentru site-ul competiției. (I.D)

 

Alte stiri din Sport

Ultima oră