S-a scris istorie în fotbal: pentru prima dată în istorie, un arbitru a arătat cartonașul alb (video)

23 Ian 2023
S-a scris istorie în fotbal: pentru prima dată în istorie, un arbitru a arătat cartonașul alb (video)

Istoria s-a scris în fotbal chiar în această sâmbătă când un cartonaș alb, care recunoaște fair-play-ul, a fost prezentat pentru prima dată în timpul unui meci din Portugalia. Cartonașele roșii și galbene pentru faulturi și contravenții au fost o parte integrantă a sportului de zeci de ani, dar Portugalia a introdus unul alb ca parte a unei serii de inițiative noi în țară, anunță Daily Mail.

Chiar înainte de pauza meciului Benfica - Sporting, la scorul de 3-0 în favoarea gazdelor, unui suporter i s-a făcut rău în tribune, iar partida a fost întreruptă timp de câteva minute. Staff-urile medicale ale celor două formații i-au acordat imediat primul ajutor fanului respectiv și totul s-a încheiat cu bine.

Înainte de a fluiera reluarea jocului, centralul a arătat de două ori cartonașul alb, premieră în fotbalul portughez. ”Avertizate” au fost echipele medicale ale celor de la Benfica și Sporting, pentru promptitudinea cu care au intervenit să ajute persoana care se simțea rău, moment în care publicul a izbucnit în urale. Până la final, Benfica a mai marcat de două ori în actul secund și s-a impus cu 5-0. 

Arbitrul Catarina Campos a ținut cardul - dovedit a recunoaște și încuraja fair-play-ul - în timpul unei confruntări de cupă feminin între Sporting Lisabona și Benfica, la Lisabona, în weekend, într-o premieră pentru meci. În regulamentul Federației Portugheze de Fotbal se precizează faptul că arbitrul poate folosi cartonașul alb pentru scoaterea în evidență a unui gest de fair-play în timpul unui meci și poate fi acordat jucătorilor, antrenorilor, membrilor staff-ului, iar în acest caz, medicilor.

 

Gestul arbitrului a făcut imediat înconjurul lumii, iar presa străină nu a întârziat cu reacții.

"Arbitrul arată cartonașul alb în meciul Benfica - Sporting, pentru a-și arăta recunoștința pentru staff-ul medical. Benfica avea 3-0 în minutul 44, când ambele staff-uri medicale au fugit pentru a-i acorda primul ajutor unui fan care leșinase în tribune. Când totul s-a încheiat cu bine, arbitrul Catarina Campos le-a arătat cartonașul alb medicilor celor două echipe și a fost aplaudată de fanii aflați în tribune pe Estadio da Luz. Inițiativa face parte din Planul Național pentru Etică în Sport și a fost îmbrățișată și de Federația Portugheză de Fotbal.", au scris cei de la ESPN, conform digisport.ro

"Un arbitru portughez a scris istorie în weekend: a arătat cartonașul alb în timpul meciului feminin din Cupă, dintre Benfica și Sporting. La un moment dat, la 3-0 pentru Benfica, unei persoane i s-a făcut rău. Staff-urile medicale ale celor două echipe au intervenit rapid pentru a oferi primul ajutor, iar centralul le-a arătat ambelor echipe cartonașul alb. Momentul a fost aplaudat de fanii prezenți pe Estadio da Luz. Benfica a câștigat, în cele din urmă, cu 5-0.", au scris cei de la Sports Illustrated.

"În fotbalul portughez a fost introdusă o nouă regulă. Fanii fotbalului sunt obișnuiți cu cartonașele galbene și roșii, pentru pedepsirea jucătorilor. Suporterii din Portugalia au văzut noul cartonaș la meciul feminin dintre Sporting și Benfica. Fanii au răspuns cu aplauze, după ce au văzut că arbitrul a arătat noul cartonaș.", au notat cei de la The Sun.

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Sport

Ultima oră