România dă o lecție Ucrainei la Euro 2024: primul succes la Euro după douăzeci și patru de ani

17 Iun 2024
România dă o lecție Ucrainei la Euro 2024: primul succes la Euro după douăzeci și patru de ani

Datorită în special unui gol "bijuterie" al căpitanului Nicolae Stanciu, românii i-au învins luni pe ucraineni la Munchen. Estce primul succes al românilor la Euro în douăzeci și patru de ani, scrie Le Monde

Douăzeci și patru de ani mai târziu, România a câștigat un meci într-o competiție internațională majoră. Ajunsa în sferturile de finală la Euro 2000, România a ratat apoi următoarele ediții (2004, 2012, 2020) sau a eșuat în primul tur fără victorie (2008, 2016) - ratând și șase Cupe Mondiale. Această serie s-a încheiat luni, 17 iunie, la München, cu un succes de 3-0 împotriva Ucrainei.

Într-o poziție de outsider pe hârtie, tricolorii au fost lipsiți de balon în prima jumătate de oră de joc, dar golul – magnific – al mijlocașului și căpitanului Nicolae Stanciu a întors valul. În repriza secundă, realizările lui Răzvan Marin și Denis Drăguș au mărit diferența.

În ciuda câtorva interventii ale portarului român Florin Niță la finalul meciului, Ucraina a creat în cele din urmă puține ocazii clare. Acest meci a avut o puternică valoare simbolică pentru o selecționata reprezentând o țară în război de la invazia rusă din 24 februarie 2022. Mai mult, jucătorii de la "Zbirna" purtau fiecare pe spate câte un steag galben-albastru la intrarea pe teren.

Ceea ce trebuie să-ți amintești

  • Campionul: Nicolae Stanciu

Între România, Belgia, Cehia, China și Arabia Saudită, cariera de club a mijlocașului român în vârstă de 31 de ani nu este cea mai strălucitoare. Și totuși, căpitanul român are un picior de catifea, după cum am putut vedea cu golul său. Aproape a reușit chiar și dubla cu un corner direct care a eșuat pe transversală.

  • Cifra: 3

România nu era favorita nainte de întâlnire. Cu toate acestea, ea a semnat cea mai mare victorie din istoria sa la Euro împotriva Ucrainei datorită celor trei goluri ale sale.

  • Punctul de cotitură al meciului: mâna lui Andriy Lunin

Când joci la Real Madrid, atragi inevitabil atenția și așteptările. Mai ales într-o echipă precum Ucraina unde stelele nu evoluează în constelație. Din nefericire pentru echipa sa, Andriy Lunin nu a avut o mână fermă asupra loviturii lui Răzvan Marin (53) rezultând al doilea gol al României.

  • Nutrisport: B

Acest Ucraina-România arăta ca un meci ideal pentru un pui de somn, dar nivelul de joc a fost suficient pentru a ne ține treji – și încântați să fim așa – pe toată durata întâlnirii. Ca să nu mai vorbim de superbul prim gol!

România dă o lecție Ucrainei 

În Grupa E, România a dat o lectie Ucrainei (3-0) luni după-amiază la München. Să ai posesia este bine, dar să fii eficient în fața poartă este și mai bine. Aceasta este lecția pe care Ucraina va trebui să o învețe după această înfrângere, scrie Le Figaro

Cu 68% posesie și douăsprezece șuturi, dar doar două șuturi pe poartă, oamenii lui Rebrov au trecut luni de startul Euro. Cu totul opusul românilor, purtati de 35.000 de suporteri pe culoarele Allianz Arena din Munchen. Solidă în prima jumătate de oră, România a început să iasă cu un pressing care a pus rapid în dificultate apărarea ucraineană. Lunin a ratat apoi revenirea direct în picioarele lui Man care l-a servit pe Nicolae Stanciu la 20 de metri, iar acesta din urmă a marcat golul la începutul turneului cu o lovitură puternică în colțul de sus al lui Lunin

Nicio reacție ucraineană

Amorfi, ucrainenii nu au reacţionat şi Stanciu a ajuns foarte aproape de 2-0 dar colţul său direct a lovit transversala ucraineană.Pauza nu a schimbat aspectul meciului, iar România a închis rapid dezbaterile. La un șut de la distanță din dreapta, Răzvan Marin a dublat avantajul ajutat de o mare greșeală a lui Andriy Lunin. În acest sens, Denis Drăguș a venit să conducă punctul acasă, luând îndeaproape o centrare de la Denis Man, foarte activ luni.

Românii iau deja o mare opțiune la calificare cu acest mare succes în timp ce Ucraina deja își complică viața. Meciul cu Slovacia, vineri de la ora 15, va fi deja foarte important în timp ce românii vor avea luxul de a provoca Belgia cu toată încrederea.

Alte stiri din Sport

Ultima oră