Rușii și belarușii ar trebui să poată participa, din 3 aprilie, la competițiile de calificare la Jocurile Olimpice, în urma unei decizii a federației internaționale a disciplinei. Federația Germană de Scrimă a anunțat că renunță la găzduirea unui eveniment pentru calificări la Paris 2024 din cauza acestei decizii, scrie Le Monde
Cea de-a doua dintre cele cinci competiții ale Cupei Mondiale feminine de florete ar fi trebuit să aibă loc la începutul lunii mai la Tauberbischofsheim, în nord-estul Baden-Württemberg. Însă, joi, 16 martie, Federația Germană de Scrimă a anunțat că renunță la găzduirea evenimentului, care contează pentru calificările la Jocurile Olimpice (JO) Paris 2024 din cauza deciziei luată cu câteva zile mai devreme de Federația Internațională de scrimă (FIE) de a permite sportivilor ruși și belarusi să participe din nou la competițiile sale.
Pe 10 martie, FIE a fost primul organism care a vorbit oficial pe acest subiect delicat – sportivii din ambele țări fiind interziși de la sportul internațional în urma invaziei Ucrainei de către trupele de la Kremlin, cu ajutorul Minskului, februarie 24, 2022. O decizie supusă „eventualelor recomandări/decizii” ale Comitetului Olimpic Internațional (CIO), dar motivată de calendarul sportiv, selecțiile pentru Jocurile Olimpice începând din aprilie pentru această disciplină.
Cu toate acestea, susține federația germană prin președintele ei, Claudia Bokel, vicecampioana olimpică la spadă la Atena în 2004, etapa Cupei Mondiale de la Tauberbischofsheim „ar fi trebuit să fie una dintre primele care trebuie să aplice” această măsură, care privește atât evenimente individuale cât și de echipă.
Astfel, explică ea, dacă organizația ei respectă decizia FIE, dorește să „trimită un semnal clar” .„Ne-am fi dorit un alt rezultat și, în opinia noastră, sunt încă multe întrebări deschise cu privire la punerea în aplicare a deciziei [a federației internaționale] , care fac imposibilă desfășurarea turneului", spune ea
„Încă nu a venit momentul potrivit”
Pe 28 februarie, numărul 2 al Comitetului Olimpic German (DOSB), Torsten Burmester, s-a exprimat public împotriva propunerii CIO de a explora o modalitate de a le permite sportivilor ruși și belarusi să se întoarcă în rândul sportului mondial.
Secretarul general, ale cărui observații fuseseră difuzate pe site-ul DOSB , a subliniat apoi: „Din punctul nostru de vedere, încă nu a venit momentul potrivit pentru a autoriza din nou sportivi cu pașaport rusesc sau belarus în competițiile internaționale. Actele de război s-au intensificat și mai mult în ultimele săptămâni [în Ucraina] , în special atacurile împotriva populațiilor civile"
Desi domnul Burmester a recunoscut însă că „discuția este acum internațională” pe acest subiect, el a insistat: „Ne putem imagina o reintegrare – dacă s-ar decide – în condiții foarte stricte. Adevărata neutralitate trebuie garantată, fără steag, simbol național, culoare și imn"
Nu se pune problema de a vedea scene repetate „ca la Pyeongchang, Tokyo sau Beijing” , unde, din cauza multiplelor scandaluri de dopaj, Rusia fusese suspendată. Sportivii săi, forțați apoi să concureze sub „steagul neutru” al Comitetului Olimpic Rus, au purtat totuși culorile alb-albastru-roșu ale țării.
Într-o scrisoare comună, în urma unei conferințe organizate pe 11 februarie între miniștrii sportului, aproximativ treizeci de state - printre care Franța, Marea Britanie, Suedia, Polonia și Statele Unite - au cerut CIO „clarificări” cu privire la neutralitatea cerută rușilor și belarușilor care condiționează participarea la Jocurile Olimpice din 2024.