CM 2022: „Ne-a fost rușine să spunem că mergem în Qatar, dar până la urmă ne vom întoarce încântați”, spun fanii francezi

04 Dec 2022
CM 2022: „Ne-a fost rușine să spunem că mergem în Qatar, dar până la urmă ne vom întoarce încântați”, spun fanii francezi

Ajunși la Doha fără tragere de inimă, fanii francezi au numai cuvinte de laudă pentru organizarea evenimentului și atmosfera care domnește în orașul-stat, scrie Le Monde

Au ajuns la Doha fără tragere de inima dar vor pleca la fel. Suporterii francezi care au calatorit la Cupa Mondială FIFA din Qatar cu unele îndoieli, chiar temeri sincere, din cauza nenumăratelor critici cu privire la emiratul din Golf, sunt astăzi plini de laude pentru organizarea evenimentului și asupra atmosferei care domneşte în oraşul-stat.

„Ne-a fost rușine să spunem în jurul nostru că mergem în Qatar, chiar ne-am gândit să ne anulăm biletel ”, spune un grup de prieteni francezi. Dar, până la urmă, vom reveni încântați. În tot ce se spune despre această țară, sunt multe prostii. Joi, 1 decembrie se plimbă în jurul Palais des Congrès din capitala Qatar, în cartierul de afaceri West Bay, în căutarea locurilor pentru meciul de seară Maroc-Canada. Locul găzduiește casa de bilete a Federației Internaționale (FIFA) și o piață paralelă de revânzare, unde biletul din categoria 1 se vinde cu 400 de euro.

Dintr-un capriciu, „după o cină cu ceva alcool”, fanii francezi, un grup de prieteni care lucrează în construcții, comerț si restaurante, au decis să mearga la Cupa Mondială, pentru prima dată în viața lor. „Instrucțiunile de la agenția de turism ne-au dezamăgit puțin”, mărturisește Nathalie. Ni s-a spus despre un cod vestimentar foarte strict, nimic strâmt și nimic deasupra genunchiului. Până la urmă, este mult mai flexibil decât am crezut ”, adaugă femeia îmbracată în pantaloni scurți și maieu negru.

Siguranță și plimbări  La entuziasmul celor șase prieteni contribuie și logistica precisă a competiției, cu agenți de securitate la fiecare 30 de metri, trenuri de metrou în fiecare minut și o armată de agenți responsabili cu îndrumarea celui mai mic pas al vizitatorilor străini. „Nu stăm niciodată la coadă, nu există certuri, bătăi. Dacă îți uiți portofelul pe o masă, sigur îl vei găsi” , spune Michaël.

Este adevărat că, pe lângă zgârie-norii strălucitori ai West Bay, o concentrare de hipermodernitate, turnurile de la La Défense, din vestul Parisului, au un aer de modă veche. Și te fac sa uiți subiectele care au alimentat controversele dinaintea turneului, cum ar fi numeroasele decese pe șantiere și emisiile de dioxid de carbon foarte mari ale acestui eveniment planetar.

Acasă suntem intoxicați cu discursul despre ecologia verde, ni se cere să ne învinovățim tot timpul ”, mormăie Michel. „Acest metrou este super frumos, nu este genul care să facă grevă”, îndrăznește Nathalie. Acesta din urmă nu știe că în Qatar, lucrătorii nu au dreptul de a opri munca și că cei care riscă, chiar și pentru a denunța neplata salariului, pot fi deportați.

Alte stiri din Sport

Ultima oră