CIO a primit în urmă cu 14 luni raportul de testare ADN pentru Imane Khelif : "ADN-ul este cel al unui bărbat format din cromozomi XY"

04 Aug 2024
CIO a primit în urmă cu 14 luni raportul de testare ADN pentru Imane Khelif : "ADN-ul este cel al unui bărbat format din cromozomi XY"

Scrisoarea dezvăluie că IBA a trimis în iunie anul trecut organului de conducere al Jocurilor Olimpice rezultatele testelor care aratau că ADN-ul pugilistului algerian „era cel al unui bărbat”. Un test din India anul trecut și un test anterior în Turcia în mai 2022 „au concluzionat că ADN-ul boxerului era cel al unui bărbat format din cromozomi XY”, se arată în corespondența IBA din iunie 2023, scrie The Telegraph

Comitetul Internațional Olimpic a fost avertizat în scris în urmă cu mai bine de un an că boxerul olimpic Imane Khelif are ADN-ul unui „mascul”.

Mark Adams, purtătorul de cuvânt al CIO, a confirmat existența scrisorii Asociației Internaționale de Box (IBA), difuzată duminică pe site-ul 3 Wire Sports.

Khelif și Lin Yu-ting au fost în centrul unei furtuni, ajungând în semifinalele lor de box, în ciuda descalificărilor anterioare IBA pentru eligibilitate de gen.

Cu toate acestea, acum a reieșit că IBA – care a fost criticată în mod repetat de CIO – a trumis CIO înca din iunie anul trecut rezultatele testelor sale pentru Khelif.

Un test în India anul trecut și un test anterior în Turcia în mai 2022 „au concluzionat că ADN-ul boxerului era cel al unui bărbat format din cromozomi XY”, se arată în corespondența IBA din iunie 2023.

„Testele nu sunt legitime”

Duminică, CIO a confirmat că a primit o scrisoare de la IBA anul trecut și nu a contestat conținutul acesteia în timpul mai multor întrebări la conferința de presă zilnică. Cu toate acestea, organismul a insistat că testele ar trebui să fie considerate ilegitime, deoarece au fost efectuate ad-hoc la jumătatea Campionatului Mondial de anul trecut.

„În primul rând, nu te va surprinde să știi că voi repeta afirmația că acele teste nu sunt teste legitime”, a spus Adams.

„Deci a fost într-adevăr o scrisoare. Pot confirma asta. Dar testele în sine, procesul testelor, natura ad-hoc a testelor nu sunt legitime. Și vă veți aștepta, de asemenea, să vă spun că nu voi discuta în public detaliile intime individuale ale sportivilor, ceea ce cred că este destul de rușinos pentru cei care au scurs acel material, sincer. Să fii pus în acea poziție trebuie să fie îngrozitor. Pe lângă toate hărțuirea pe rețelele sociale pe care au avut-o acești sportivi.”

Adams vorbea în timp ce sportivul din Taiwan Lin s-a confruntat cu protestele adversarei ei dupa ce a câstigat meciul împotriva bulgarei Staneva 

În timp ce Lin a intrat în semifinală la fel de ușor cum făcuse Imane Khelif cu o seară înainte, adversarul bulgar învins, Svetlana Staneva și-a scos mănușile, și-a arătat cu degetul și a făcut dublu atingere cu simbolul X cu degetele. Antrenorul bulgarului ținea și o foaie de hârtie albă pe care scria „Vreau să joc doar cu femei, am XX”.

Activitățile echitabile pentru sport au fost revoltate de luptele din ultimele zile, ambii boxeri trecând peste adversarii lor.

Dar președintele CIO, Thomas Bach  și purtătorul de cuvânt al său, Adams, au criticat  IBA pentru că ar fi pus gaz pe foc. Organizațiile CIO și IBA sunt în război din 2019, când IBA a fost suspendată ca organism care conduce boxul olimpic. 

Sâmbătă, IBA a anunțat că va acorda premii în bani Angelei Carini, a cărei luptă împotriva lui Khelif s-a încheiat în 46 de secunde , „de parcă ar fi o campioană olimpică”.

Adams a spus că IBA, condusă de administratorul născut la Moscova, Umar Kremlev, „nu are credibilitate”. IBA a fost deposedată de statutul său de organism de conducere mondial al boxului anul trecut. Această decizie a venit la patru luni după ce organismul i-a descalificat pe Khelif și Lin de la Campionatele Mondiale din 2023. Kremlev a descris anul trecut conducerea CIO drept „prostituate în sport care se implică în politică”.

Alte stiri din Sport

Ultima oră