Povestea sinistră a lui Kuba Błaszczykowski, eroul Poloniei de la EURO 2016

21 Iun 2016 | scris de Sorin Anghel
Povestea sinistră a lui Kuba Błaszczykowski, eroul Poloniei de la EURO 2016


România a părăsit EURO 2016, însă întrecerea din Hexagon rămână atrăgătoare. Specialiştii în fotbal se întrec în această perioada în pronosticuri cu privire nu doar la cine va câştiga trofeul, ci şi la echipa cu cel mai surprinzător parcurs.


Marţi s-au disputat meciurile din ultima etapă a grupei D. Germania şi Polonia s-au impus amândouă cu 1-0 şi se mândresc că nu au primit nici un gol până acum la întrecerea din Hexagon.


Pentru polonezi, unicul gol al meciului cu Ucraina a fost reuşit de către Kuba Błaszczykowski. Mijlocaşul în vârstă de 31 de ani este coechipier cu Ciprian Tătăruşanu la Fiorentina, după ce a mai jucat la Borussia Dortmung şi la Wisla Cracovia. La formaţia poloneză, jucătorul ce are în palmares două titluri în Bundesliga, o Cupa a Germaniei, trei Supercupe ale Germaniei şi un titlu în Polonia a fost antrenat, vreme de zece luni, de către Dan Petrescu.


Błaszczykowski nu a fost descoperit sau urmărit de vreun căutător de talente al Wislei. La începutul lui 2005 s-a prezentat la Cracovia, a dat probe şi imediat i s-a propus un contract de profesionist. În schimbul sau, clubul a plătit 14.000 de euro, iar peste doar trei ani a fost vândut la Borussia Dortmung pentru 3,5 milioane de euro. În Bundesliga, cota sa a crescut ameţitor, astfel ca în vara anului trecut Fiorentina l-a achiziţionat pentru 10 milioane de euro, răsplătindu-l cu un salariu lunar de 300.000 de euro.


În momentul în care a fost instalat ca antrenor la Wisla Cracovia, Dan Petrescu a fost avertizat cu privire la situaţia lui Kuba Blaszczykowski. Tânărul de la acea vremea era un talent incontestabil, dar era labil din punct de vedere psihic. Asta din cauza faptului că în adolescenţă a fost de faţă atunci când mama sa a fost ucisa chiar de către tatăl sau. Prima intenţie de atunci a eroului de acum al Poloniei a fost aceea de a se sinucide, însă a fost oprit la timp.


Titular incontestabil la Wisla, Blaszczykowski a fost vândut în Bundesliga la numai două săptămâni după ce Dan Petrescu s-a despărţit de formaţia poloneză. La Borussia Dortmund a fost pasatorul ideal pentru Robert Lewandowski, care a avut şi el o ascensiune senzaţională în tricoul „minerilor”. În Polonia se spune că 50% din succesul lui Lewandowski i se datorează lui Blaszczykowski.

Alte stiri din Sport

Ultima oră