Teama şi furia s-au abătut, de joi, asupra Corsiei după descoperirea primului caz de Xylella Fastidiosa, o bacterie ucigaşă în cazul a aproximativ 200 de soiuri de plante: viţă de vie, arborele de clementine, măslini...
Bacteria a afectat mii de hectare de culturi în Italia şi, din păcate, împotriva ei nu sunt modalităţi de protecţie. Agnes Simonpietri, repsonsabila colectivului Xylella Fastidiosa a cerut, în numele celor îngrijoraţi, oprirea completă a importurilor de vegetale din Corsica. Simonpietri spune că bacteria atacă şi plantele sălbatice şi că, de fapt, toată vegetaţia insulei Corsica este ameninţată.
Potrivit experților din cadrul Ministerului Agriculturii intervievați de AFP, Xyllella Fastidiosa se manifestă, după mai multe luni de la contaminarea plantei prin afectarea frunzelor. Apoi, coboară pe trunchi pentru infectarea totală a arborelui, inclusiv a acelor din jur.
Bacteria este transmisă de unele insecte şi provoacă devitalizarea plantelor. Alerta privitoare la această bacterie a fost lansată în urmă cu un an de cultivatorii de măslini corsicani care au informat asupra situaţiei din localitatea Pouilles (sudul Italiei), unde 30.000 de hectare cultivate cu măslini au fost distruse.