O universitate sud-africană a analizat pipele găsite în grădina celebrului dramatug şi a găsit urme de canabis şi cocaină. Cu aproape patru secole în urmă, nemuritorul William Shakespeare scria pentru eternitate. Dar se pare că la fel ca alţi confraţi celebri, Marele Will depindea de droguri. Este ceea ce au relevat cercetătorii sud-africani după ce au analizat pipele găsite în grădina dramaturgului la Stratford-Upon-Avon şi în terenurile din jur.
Rezultatele acestei cercetări au fost publicate în South Africain Journal of Science şi ele susţin existenţa de urme de canabis pe opt pipe, dintre care patru proveneau direct de la proprietatea lui Shakespeare. Şi nu este totul. Pe alte două pipe, descoperite ce-i drept în spaţiul din afara proprietăţii, s-a găsit cocaină. Iar pe o altă pipă, a fost detectată nicotină.
Dacă îl credem pe Francis Thackeray, cercetător de la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg (Africa de Sud), Shakespeare se poate să se fi confruntat cu efectele nedorite ale cocainei şi atunci a trecut la canabis pentru proprietăţile ei stimulative. Francis Thackeray a explicat în cotidianul britanic The Independent că a ajuns la aceste rezultate cu ajutorul cromatografiei în fază gazoasă, cuplată cu spectroemetria de masă, o tehnică sofisticată.
Pentru a-şi susţine această teză, universitarii s-au folosit şi de Sonetul 76 considerat o capodoperă, în care Shakespeare a folosit cuvântul „weed”, iarbă, făcând legătura cu munca sa de creaţie. Potrivit cercetătorilor, ceva mai departe, dramaturgul scrie că nu ar dori să fie asociat cu „droguri străine” şi, deci, posibil cu cocaina.
Într-un articol publicat de Country Life Magazine, o revistă rurală engleză, un jurnalist afirmă că o gravură reprezentându-l pe Shakespeare figurează într-o carte de botanică, publicată în 1597 şi intitulată Herbal.