Un studiu, publicat în Environmental Health Perspectives, demonstrează că vitamina B9 (acidul folic) protejează bebelușul de autism, mai ales în cazul femeilor însărcinate care sunt expuse la pesticide, transmite 20 Minutes.
Cercetătorii de la Universitatea California din Davis (SUA) au examinat 516 copii cu vârste între 2 și 5 ani, dintre care 220 prezentau tulburare de spectru autistic (TSA). Mamele au fost întrebate în legătură cu folosirea acidului folic și despre o eventuală expunere la pesticide în mediul domestic. Datele colectate arată că bebelușii, născuți de mame care au folosit 800 de micrograme sau mai mult de acid folic, prezintă un risc mai mic de TSA, chiar în cazul expunerii la pesticide domestice sau agricole. Dimpotrivă, cifrele arată că un consum redus de acid folic mărește riscul de autism, mai ales dacă este asociat cu o expunere la pesticide.
În cazul viitoarelor mame care nu pot evita expunerea la pesticide, mai ales dacă locuiesc în zone agricole, folosirea acidului folic ar putea reprezenta o modalitate de evitarea TSA, explică Rebecca J. Schmidt, profesor și principalul autor al studiului.
Având în vedere necesarul mare de acid folic în perioada sarcinii, medicii recomandă viitoarelor mame să folosească un supliment medical. Dar ele trebuie să aibă în vedere că acidul folic se găsește și în alune de pădure, nuci, migdale, spanac, castane, pepene galben, ouă.