Pentru prima dată, Japonia va avea propriul laborator de cercetări pentru a efectuarea de studii asupra virusurilor ucigaşe pentru oameni, contra cărora, în general, nu avem tratamente, transmiste franceinfotv.
Situat în prefectura oraşului Tokyo, laboratorul a fost inaugurat în urmă cu 30 de ani cu acelaşi scop. Totuşi, el a fost închis din 1981 din cauza retincenţei populaţiei locale care se temea de expunerea la virusuri extrem de patogene, mai ales într-o zonă rezidenţială, în care erau mai multe şcoli şi clădiri municipale. Confruntaţi cu aceste reticenţe, laboratorul de cercetări a fost retrogradat la un nivel inferior care permitea cercetătorilor să efectueze doar studii pe germeni cu un grad mai mic de periculozitate, cum sunt covornavirusul MERS (sindromul respirator al Orientului Mijlociu) sau bacteria responsabilă de tuberculoză.
Ministrul japonez al Sănătăţii, Yasuhisa Shiozaki, a decis în această săptămână să redea laboratorului rangul iniţial, decizie salutată de comunitatea ştiinţifică niponă: „Japonia recuperează astfel întârzierea faţă de alte naţiuni dezvoltate”, a reacţionat Jiro Yasuda, profesor la Universitatea din Nagasaki. „A dispune de o instalaţie de tip P4 este o necesitate pentru a preveni bolile infecţioase” şi a dezvolta vaccinuri şi tratamente adecvate, a mai subliniat profesorul Yasuda.
Astfel, Japonia va avea acest prim laborator P4, laborator de înaltă securitate biologică, dedicat studiului agenţilor patogeni de clasa a 4-a, cum sunt Ebola sau febra Lassa, aliniindu-se astfel celorlalte ţări din G7.
În Europa şi SUA
Laboratoarele de cercetări în virusologie sunt clasate şi echipate în mod diferit potrivit gradului de pericol al agenţilor patogeni pe care îi adăpostesc. Sunt, de asemenea, patru tipuri de agenţi patogeni – de clasa 1 (patogeni fără pericol pentru om) până la clasa a 4-a (patogeni extrem de periculoşi, pentru care, în general, nu există tratament). Laboratoarele P4 sunt zone izolate, care au ca unic obiectiv protejarea exteriorului. Total închise, ele dispune de intrări de securitate şi de decontaminare, iar monitorizarea este continuă. Cercetătorii care lucrează aici au echipamente speciale, asemănătoare celor ale scafandrilor, menţinute sub presiune pentru a evita contaminările. Toate deşeurile sunt distruse şi aerul din laborator este purificat permanent. În prezent, în lume, există circa 40 de structuri de acest tip, în special în SUA şi în Europa, printre care laboratorul francez P4 Inserm-Jean-Merieux din Lyon, care, recent s-a extins fiind cel mai mare din Europa. Din 2013, Franţa are al doilea laborator de clasă P4.