Cu numai două cazuri înregistrate săptămâna trecută în Guineea şi Sierra Leone, epidemie Ebola bate în retragere. Totuşi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) menţine starea de vigilenţă apreciind ca „nerealiste” speranţele ca epidemia să dispară de la sine.
De la momentul izbucnirii epidemiei de febră hemoragică Ebola, în Africa de Vest, la sfârşitul lui 2013, şi până acum s-au înregistrat aproximativ 11.300 de decese, numărul victimelor scăzând foarte mult în ultimele zile. În săptămâna 20-26 iulie, Guineea şi Sierra Leone, care au avut, împreună cu Liberia, peste 99% dintre cazurile de Ebola, au înregistrat doar şapte noi cazuri. Acesta este cel mai scăzut nivel de mai bine de un an.
Noul caz raportat de Guineea, în capitala Conakry, este o femeie de 28 de ani care a fost consultată, deoarece se ştia că a fost în contact cu un bolnav infectat cu virusul Ebola, precizează OMS. Dar se pare că, pînă la consultul medical, femeia a făcut câteva călătorii, inclusiv în ţara vecină, Sierra Leone, şi, evident, s-a întâlnit cu alte persoane. Sierra Leone a anunţat că a luat măsuri la rândul ei.
Aproximativ 2.000 de persoane sunt monitorizate în Guineea şi Sierra Leone pentru că acestea au fost în contact cu bolnavi de Ebola. Totuşi, un număr limitat de persoane care sunt în aceeaşi situaţie nu au fost încă identificate şi localizate.
Gestionarea crizei de către OMS şi autorităţile sanitare din ţările afectate a fost aspru criticată într-un raport al ONU. Publicat în luna mai, documentul atrage atenţia asupra faptului că OMS a intervenit cu întârziere pentru limitarea efectelor epidemiei Ebola.
Totuşi, în prezent, răspunsul la epidemie s-a îmbunătăţit susţine dr. Bruce Aylward, responsabil cu lupta contra Ebola în cadrul OMS. Dar „vom avea noi focare de epidemie şi acestea ar putea dura alte câteva luni, înainte ca epidemia să se oprească”, a avertizat oficialul OMS, care a insistat asupra necesităţii de a fi găsite toate persoanele care au avut contact cu bolnavi de Ebola.