Liberia, ţară afectată de epidemia de febră Ebola, a lansat un studiu pe un număr de 1.500 de supravieţuitori ai acestei infecţii cu scopul de a identifica efectele pe termen lung ale virusului. Studiul se va derula o perioadă de cinci ani. 1.500 de persoane diagnosticate cu Ebola şi 6.000 de persoane din imediata lor apropiere sau parteneri de sex sunt incluse în această cercetare, coordonată printr-un pateneriat pentru cercetarea asupra vaccinurilor anti-Ebola în Liberia, în cadrul programului comun (Prevail), derulat de Liberia şi Statele Unite, relateză un articol publicat în Sciences et Avenir. « Evoluţia clinică a virusului Ebola la un pacient este mai curând bine documentată, dar avem nevoie să ştim care sunt efectele pe termen lung ale bolii în cazul supravieţuitorilor acesteia », precizează, într-un comunicat, Anthony Fauci de la Institutul Naţional pentru Sănătate, organism guvernamental american specialializat în cercetarea medicală.
Tulburări de vedere şi auz
Epidemia Ebola a debutat în Guineea, ţară vecină cu Liberia. În Liberia, din martie 2014, epidemia a provocat 4.800 de decese. În 9 mai anul acesta, oficial s-a declarat încetarea epidemiei, după ce 42 de zile la rând nu s-a mai înregistrat nici un caz de Ebola. Datele ştiinţifice privitoare la supravieţuitorii Ebola sunt puţine, deoarece studiile întreprinse până acum s-au concentrat asupra luptei cu virusul şi în special pe punerea la punct a unui vaccin. Totuşi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut că mulţi supravieţuitori prezintă complicaţii. Printre aceste simptome, care formează ceea ce s-a numit « sindromul post-Ebola », tulburările de vedere şi de auz sunt cele mai frecvente.
« Mă doare foarte tare capul în acest moment. Câteodată, tot corpul », spunea, pentru AFP, Luke Tarplah, un supravieţuitor, care se considera foarte fericit pentru că a fost inclus în acest studiu. OMS a anunţat, în aprilie 2015, că urme ale virusului Ebola au fost descoperite în sperma unui bărbat după şase luni de la vindecarea lui. Î
În aceste condiţii, OMS a recomandat supravieţuitorilor să folosească prezervativul mai mult de trei luni cât era indicat iniţial. « Este evident că multe aspecte privitoare la supravieţuitorii acestui virus nu au fost studiate… Ceea ce a generat multe întrebări referitoare la acest virus », a recunoscut Kasola Fallah, cercetător în cadrul acestui studiu.
Recenta epidemie de febră Ebola din Africa de Vest este cea mai gravă de la identificarea acestui virus în centrul Africii, în 1976. Din decembrie 2013, când s-a semnalat în Guineea, virusul Ebola a provocat 11.200 de decese din 27.000 de cazuri identificate (peste 99% în Guineea, Sierra Leone şi Liberia). Dar, potrivit OMS, acest bilanţ este cu certitudine subevaluat.