Virusul Ebola ajunge în ochi prin nervul optic și provoacă leziuni în zonă periferică a retinei.
Universitatea Cercetătorii de la Liverpool au studiat ochii a 82 de supraviețuitori ai epidemiei Ebola în Sierra Leone. În revista Emerging Infectious Diseases, cercetătorii au anunțat că 15% dintre acești supraviețuitori prezentau cicatrici la nivelul retinei. Aceste cicatrici pe retină sunt prima dovadă că virusul a pătruns în ochi prin nervul optic pentru a ajunge la retină, într-un mod asemănător cu virusul Nilului occidental, explică dr. Paul Steptoe, oftalmolog la Universitatea Liverpool și autor principal al studiului. Din fericire, cicatricile sunt în partea centrală a ochiului, vederea nefiind afectată.
Ochiul, ca și creierul sau măduva spinării, este o zonă în care virusul se poate înmulți. Virusul poate să se ascundă în ochi și să exploateze vulnerabilitatea sistemului imunitar, explică autorul studiului.
Aceste organe beneficiază de ceea ce medicii numesc privilegiu imun, care privește și uterul. Aceste organe pot să adăpostească un corp străin, fără a declanșa o reacție imunitară. Din seria acestor organe fac parte și testiculele pentru care reacția imunitară este diferită. Așadar, virusul Ebola se poate ascunde în aceste organe.
Virusul Ebola persistă în spermă aproximativ 9-12 luni, potrivit studiului. Infecția cu virusul Ebola provoacă simptome similare celor de gripă: febră, dureri musculare, migrene, diaree, vărsături, stare de oboseală. După câteva zile, pot apărea insuficiențe de organe (rinichi, ficat) și eventual hemoragii interne și la nivelul mucoaselor.
Infecția cu virusul Ebola este letală în 25% până la 90% din cazuri.
Un nou focar de Ebola a fost identificat în Republica Democratică Congo. 17 persoane s-au îmbolnăvit și trei au decedat.