În iunie 2015, britanica a fost operată la Oxford. În cadrul acestei intervenții chirurgicale i s-a implantat în retină un microcip electronic de trei milimetri pe trei. Intervenția a reușit și, la vârsta de 49 de ani, pacienta a început să vadă din nou. Implantarea dispozitivului în ochiul pacientei a durat aproximativ șase ore.
Dispozitivul este conectat la un minuscul ordinator montat sub piele în spatele urechii lui Rhian Lewis, explică BBC.com. În alți termeni, această tehnologie se numește ochiul bionic. Sistemul face legătura cu celulele retinei care ar trebui, în mod normal, să reacționeze la lumină și să trimită fleșuri luminoase, care, ajunse la creierul lui Rhian Lewis, să formează imagini.
Alți cinci pacienți
După mai mult de șase luni de la operație, vederea pacientei s-a îmbunătățit mult și, într-un film video realizat de canalul britanic, ea explică faptul că poate distinge forme și obiecte. Este o realizare nesperată pentru Rhian Lewis, dar și o speranță pentru alți suferinzi de aceeași boală. În special, pentru alți cinci pacienți care fac parte din același studiu ca și Rhian Lewis.