Cercetătorii australieni au descoperit noi toxine în veninul melcului marin, Conus episcopatus, care vor fi folosite la producerea de noi medicamente contra durerii, inclusiv a celei asociate cancerului. Aceşti melci de mare au un venin foarte puternic care reuşeşte să paralizeze prada în câteva fracţiuni de secundă. Dacă unele specii au fost deja studiate şi de la ele a fost folosit veninul pentru unele medicamente, alte specii de melci marini sunt încă neexplorate de cercetători.
Noi medicamente
„Veninul din aceste specii de melci este un cocktail complex de numeroase substanţe chimice şi majoritatea acestor toxine au fost ignorate până acum”, subliniază profesorul Paul Alewood citat de SciencesNews.
Împreună cu echipa lui de la Universitatea Queesland (Australia), prof. Alewood a testat veninul provenit de la Conus episcopatus. Studiul, publicat în revista Proceedings of the National Academy of Science (PNAS), permite identificarea de noi toxine până acum nefolosite în domeniul farmaceutic.
Pentru aceasta, echipa de cercetători australieni au folosit instrumente din biochimie şi bio-informatică cu scopul de a pune la punct o nouă metodă de analizare a veninului şi toxinelor din compoziţia acestuia. Cu ajutorul noii metode foarte precise, cercetătorii au descoperit cel mai mare număr de peptide văzut vreodată în veninul unei specii de melci marini. În total, şase molecule ar putea fi realizate în scop terapeutic.
Sperăm că aceste noi structuri vor deschide calea spre noi medicamente pentru tratarea durerilor, inclusiv a celor provocate de cancere şi alte boli severe, spune prof. Alewood, co-autor al studiului. Mai trebuie demonstrat dacă aceste toxine sunt eficiente şi în cazul oamenilor şi dacă noile terapii aduc avantaje în raport cu medicamentele existente.
Un alt studiu prezentat la conferinţa anuală a American Chemical Society (ACS) a adus dovezi potrivit cărora toxinele din aceste specii de melci aveau o putere analgezică de 100 de ori mai mare, comparativ cu morfina şi cu puţine efecte secundare.