În premieră absolută într-o unitate medicală de stat, la Institutul de Urgenţe pentru Boli Cardiovasculare „CC Iliescu” din Bucureşti, trei pacienţi au beneficiat de implantare transcateter de proteză pentru valva aortică (TAVI). Pacienţii, un bărbat şi două femei, cu vârste între 73 şi 78 de ani, aflaţi în evidenţele Institutului, sufereau de stenoză aortică severă. Este evident că nu întâmplător la IUBCV are loc această performanţă medicală. În ultimii zece ani, între toate cele 400 de spitale din România, IUBCV „CC Iliescu” se situează constant pe locul întâi sau doi în privinţa indicilor de performanţă medicală. De altfel, IUBCV „CC Iliescu” este centrul etalon al cardiologiei şi chirurgiei cardiovasculare, unde anul se efectuează 45% din totalul intervenţiilor chirurgicale pe cord din ţara noastră. Informaţii suplimentare despre această performanţă medicală ne oferă profesorul doctor Şerban Bubenek, managerul IUBCV „CC Iliescu”.
Domnule profesor, în ce constă tehnologia această medicală TAVI?
Intervenţia de implantare transcateter de proteză pentru valva aortică (TAVI) se efectuează sub anestezie generală. Proteza valvulară aortică este introdusă printr-o mini-incizie de aproximativ cinci centimetri, la nivelul vaselor coapsei, după se înaintează, sub control angiografic şi ecocardiografic transesofagian, până în apropierea inimii. Aici, se procedează, mai întâi la dilatarea cu balon a valvei aortice native, după care se implantează valva biologică, auto-expandabilă.
De ce nu aţi mai folosit metoda clasică în cazul acestor pacienţi?
Pentru că pacienţii au o vârstă, cum spune noi, sufereau de stenoză aortică severă şi, de asemenea, multiple alte suferinţi grave: insuficienţă cardiacă congestivă avansată, insuficienţă respriatorie cronică, insuficienţă renală, diabet zaharat etc. Or. prin metoda clasică, pe cord deschis, şi pe fondul suferinţelor pe care le-am amintit, riscul operator în aceste cazuri ar fi fost inacceptabil. Intervenţiile chirurgicale au durat, fiecar , câte două ore. Important este că pacienţii sunt, acum, foarte bine ceea ce ne va determina să-i externăm în următoarele trei zile. În cazul operaţiei clasice, de regulă, externarea are loc după 7 -10 zile.
Cât costă această valvă specială?
Preţul unei asemenea valve este de 20.000 de euro şi achiziţionarea a fost posibilă prin programul de chirurgie cardiovasculară susţinut de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Dar mai trebuie să subliniez că, pe lângă, sursele financiare alocate prin programul de chirurgie cardiacă al CNAS, pentru realizarea acestor premiere absolute pentru sistemul public de sănătate de la noi, a mai fost nevoie de autoperfecţionarea personalului Institutului nostru, de sprijinul conducerii Ministerului Sănătăţii acordat în special în acest an.
Domnule profesor, aproximativ câţi pacienţi aflaţi în atenţia IUBCV ar mai avea nevoie de asemenea valve?
Potrivit evaluărilor specialiştilor Institutului nostru, dintre pacienţi aflaţi în evidenţele noastre, anual, între 40 şi 50 de pacienţi au indicaţie pentru implantare transcateter de proteză pentru valva aortică. Sunt pacienţi cărora prin această metodă li se prelungeşte viaţă şi nu o pot face decât în sistemul public de sănătate, deoarce în cel privat – unde s-au efectuat 5-6 asemenea intervenţii chirurgicale - costurile sunt de două ori mai mari.
Alături de dumneavoastră, domnule profesor, cine a mai participat la această intervenţie chirurgicală cardiacă de top?
Performanţa de top, cum spuneţi dumneavoastră, de implantare transcateter de proteză pentru valva aortică prin abord femural, aparţine unei echipe de top. Ea a fost coordonată de prof. dr Vlad Iliescu, dr. Dan Deleanu şi de mine. Din echipă au făcut parte doctorii Ovidiu Chioncel, Ovidiu Știru, Costin Scarlat, Marin Postu și Adham Hendy.