Ministrul francez al Sănătăţii, Marisol Touraine, a anunţat organizarea unei dezbateri naţionale privind politica de vaccinare. « Îndoiala este mult mai mare în Franţa comparativ cu majoritatea ţărilor europene. De aceea, doresc o dezbatere », a spus Marisol Touraine.
« Primele victime ale refuzului vaccinării sunt categoriile de populaţie cele mai vulnerabile » precizează Ministrul Sănătăţii. Apreciind faptul că vaccinarea este o decizie care priveşte atât individul, cât şi colectivitatea, Marisol Touraine avertizează că riscul este major de confruntare cu reapariţia unor boli contagioase letale, care, în prezent, au fost declarate complet eradicate.
În Franţa, în luna mai, o scrisoare contra vaccinului DTPolio a prof. Joyeux a încins spiritele. Potrivit acestuia, vaccinul obligatoriu ar fi periculos din cauza prezenţei aluminiului.
Marisol Touraine a reacţionat la această opinie : »Vaccinarea nu se discută. Nu trebuie să avem îndoieli legate de vaccinuri, ceea ce nu exclude transparenţa, cercetarea pentru a îmbunătăţi continuu calitatea acestora ».
Şi la noi s-a propagat neîncrederea
Şi în România s-a propagat neîncrederea în vaccinarea copiilor. Prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, avertizează că, la noi, rata de vaccinare este între 80% şi 90% « nesatisfăcătoare », având în vedere că OMS recomandă o rată de 95% pentru a limita riscul izbucnirii unor epidemii.
« Se observă o oarecare reticenţă în rândul populaţiei cu privire la utilitatea imunizării prin vaccinare, iar acest lucru este cauzat de o informare deficitară sau de transmiterea de mesaje eronate cu privire la rolul şi importanţa vaccinării. Sunt multe mesaje conform cărora vaccinurile nu ar fi sigure, nu ar fi eficiente, ceea ce nu este deloc adevărat. În plus, avem dovada sutelor de milioane de copii vaccinaţi de-a lungul timpului. Vaccinurile sunt victima propriului succes. Nu trebuie să existe această teamă de vaccinare, dimpotrivă, încredere şi acceptare », subliniază conf. dr. Rafila.