Un medic român revoluționează chirurgia oncologică. Robotul COBRA va putea efectua operații și va fi dirijat printr-un joystick

21 Ian 2023
Un medic român revoluționează chirurgia oncologică. Robotul COBRA va putea efectua operații și va fi dirijat printr-un joystick

Dragoș Axinte (foto), profesor de inginerie la universitatea din Nottingham, conduce echipa de oameni de știință care a dezvoltat un robot pentru proceduri chirurgicale oncologice.

Dragos Axinte este profesor al Universității din Nottingham, având peste 20 de ani de experiență de muncă și cercetare în producție și inginerie. El deține peste 40 de proiecte de cercetare în producție și cooperează pe scară largă cu multe companii de renume mondial precum Rolls-Royce Aerospace, Rolls-Royce Marine, BAE Systems, Siemens, National Instruments, Sandvik-Coromant, printre altele. Prof. Axinte a publicat peste 90 de articole academice în reviste de top din domeniul său.

Un robot care imită flexibilitatea unui șarpe ar putea fi folosit în chirurgia cancerului în decurs de 10 ani, spun experții. Robotul controlat de la distanță, numit COBRA, a fost folosit anterior în ingineria cu reacție și centralele nucleare. Universitatea din Nottingham, care a dezvoltat robotul, a asigurat finanțare pentru a face primul robotul de acest gen din Marea Britanie, conform BBC.

Profesorul Dragoș Axinte a spus: „Am început testele inițiale pentru a vedea dacă robotul poate efectua proceduri chirurgicale”. Cercetătorii, care colaborează cu Rolls-Royce, au spus că au obținut finanțare de la Consiliul de Cercetare pentru Inginerie și Științe Fizice pentru a adapta COBRA pentru utilizare în chirurgie - în special cancerul de gât și intervenția chirurgicală a leziunilor.

Ei au spus că, în timp ce astfel de proceduri medicale au fost efectuate în prezent cu instrumente endoscopice, COBRA ar putea oferi mai multă dexteritate, precizie și vederi de înaltă definiție pentru echipele chirurgicale. A fost folosit ca parte a unui studiu preliminar la un spital din Leicester.

„Direcție incitantă”


Prof. Axinte, care conduce echipa, a spus: „Șerpii, prin definiție, sunt zvelți și sunt foarte manevrabili folosind un joystick simplu. Până acum, ceea ce am făcut cu această tehnologie a fost să intrăm în interiorul motoarelor. Am fost contactați de unii chirurgi de la spitalul Leicester pentru a traduce această tehnologie în domenii medicale. Robotul are potențial într-o gamă largă de aplicații, iar medicina este o direcție interesantă pe care trebuie să o ia cercetarea noastră.”

Echipa a spus că robotul ultra-subțire de cinci metri, care are doar aproximativ aceeași grosime ca un creion - 9 mm (0,35 inchi) în diametru - s-ar putea strecura cu ușurință prin spații înghesuite și prin curbe rotunde.

Studii preliminare pentru utilizarea medicală a COBRA au fost efectuate cu Dr. Oladejo Olaleye, un consultant pentru Spitalele Universitare din Leicester NHS Trust.

Robotul a fost testat pe un manechin uman pentru a accesa părțile greu accesibile din partea din spate a gâtului prin gură - locații în prezent inaccesibile fără o intervenție chirurgicală extrem de invazivă. Camera de înaltă definiție a oferit vederi excelente ale gâtului afișate pe un ecran de operare.

Dr. Olaleye a spus: „Obținerea unei vederi clare asupra cancerelor de gât și de laringe se va traduce, sperăm, în eliminarea completă a tumorilor cu mai puțină durere, recuperare mai rapidă din spital, supraviețuire îmbunătățită și rezultate mai bune de reabilitare pentru pacienții noștri”.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră