Procedura presupune implantarea unui mic dispozitiv în pieptul persoanelor cu apnee în somn pentru a preveni oprirea respirației acestora și pornirea de sute de ori în timp ce acestea dorm. Medicii estimează că milioane de oameni au apnee în somn, deși se crede că 85% dintre ei nu au fost diagnosticați și, prin urmare, nu primesc tratament. Afecțiunea îi lasă pe oameni obosiți, nervoși și susceptibili la accidente și poate crește riscul pe termen lung de accident vascular cerebral și boli de inimă, anunță The Guardian.
Trustul pentru sănătate Guy's and St Thomas (GSTT) din Londra a devenit primul furnizor de îngrijire NHS care a folosit dispozitivul. Studiile internaționale au arătat că este foarte eficient în ameliorarea simptomelor debilitante ale apneei în somn, care pot include libidoul scăzut și sănătatea mintală.
Yakubu Karagama, chirurg consultant de urechi, nas și gât la GSTT, a implantat până acum dispozitivul la trei persoane cu apnee obstructivă în somn (OSA), cea mai comună dintre cele două forme de afecțiune. Apare atunci când căile respiratorii ale cuiva se blochează în timp ce acesta doarme, deoarece limba i-a căzut pe spate atunci când este întins pe spate. Persoanele cu AOD sunt sfătuite să nu conducă în cazul în care resimt consecințele lipsei de somn și, de asemenea, sunt mai predispuse să aibă un accident în timpul utilizării echipamentelor.
Dispozitivul este cunoscut sub numele de implant de stimulare a nervului hipoglos deoarece nervul hipoglos controlează mișcarea limbii. De dimensiunea aproximativă a două monede de 50 bani sau a unui stimulator cardiac, este introdus sub piele pe peretele toracic într-o operație de o oră. „Apoi este conectat la un cablu de doar 2 mm în diametru și 30 cm lungime, care este tunelat sub piele și conectat la nervul care mișcă limba”, a spus Karagama. „Acţionează prin stimularea mușchiului limbii să se contracte înainte și prin extragerea limbii din trahee pentru a permite fluxul normal de aer în și din plămâni. Nimic nu este vizibil în afara pielii.”
Pacienții folosesc un controler portabil de dimensiunea unui mouse de computer pentru a porni dispozitivul cu 30 de minute înainte de a intenționa să adorme și să se oprească din nou când se trezesc.
Este cel mai potrivit pentru persoanele diagnosticate cu OSA moderată până la severă, care nu pot folosi un aparat cu presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (Cpap) pentru a le ajuta să respire peste noapte, a spus Karagama. Cpap implică suflarea cu presiune a aerului în gâtul cuiva pentru a împiedica închiderea traheei, dar utilizatorii consideră adesea inconfortabilă masca de față care acoperă nasul și gura.
Karagama a spus: „Apneea în somn poate provoca probleme fizice, funcționale și emoționale semnificative ca urmare a privării de somn. .
„Acest tratament nu este potrivit pentru toată lumea și mulți oameni vor beneficia de tratamente convenționale dovedite, cum ar fi Cpap. Într-un grup mic de pacienți care au apnee în somn moderată până la severă, unde alte tratamente au eșuat, acest nou dispozitiv ar putea fi o soluție. Sunt încântat că face o diferență enormă pentru pacienții noștri.”
OSA este asociată cu obezitatea, dar poate afecta și persoanele cu amigdale mari sau mușchi slabi ai gâtului. Poate apărea la persoanele de orice vârstă, dar este mai răspândită în rândul persoanelor în vârstă.
Unul dintre cei trei beneficiari ai GSTT a spus: „Apneea mea de somn a scăzut de la 36 la 40 de episoade pe oră la trei sau patru. Mă simt odihnit dimineața și am un somn de bună calitate. Sperăm că mai mulți pacienți vor avea acces la acest tratament în curând.”
Zeci de mii de oameni din Europa și SUA au avut deja dispozitivul implantat. GSTT speră să ofere procedura și altor pacienți în curând.