Cercetătorii australieni au realizat un tratament destinat tratamentului fibrozei pulmonare idiopatice, bazat pe un anticorp din sângele rechinilor.
Fibroza pulmonară idiopatică (de cauze necunoscute) – FPI - este o anomalie a plămânilor. Aceştia devin treptat rigizi şi nu mai reuşesc să mai asigure funcţionarea normală a respiraţiei. Această formă de fibroză este numită idiopatică, deoarece cauza bolii este necunoscută. În prezent, nu există un tratament eficientă contra FPI: niciun medicament nu asigură vindecarea bolii sau diminuarea fibrozei.
Totuşi, potrivit site-ului topsante, BBC anunţă că specialiştii de la Universitatea din Melbourne speră să fi descoperit calea spre un nou tratament bazat pe un anticorp prezent în sângele rechinilor.
Un medicament orfelin testat pe bolnavi în 2018
Cercetătorii de la Universitatea din Melbourne au pus la punct un medicament (deocamdată numit AD-114) în colaborare cu societatea de biotehnologie AdAlta. Această moleculă ar fi capabilă să distrugă celulele care provoacă fibroza plămânilor.
Food and Drug Administration din SUA a acordat, recent, statul de medicament orfelin noii mulecule, pentru a-i oferi companiei producătoare o scutire fiscală în vederea lansării testului terapeutic în 2018.
De asemenea, primele teste de laborator au arătat că medicamentul AD-114 ar putea fi folosit şi în alte tipuri de fibroză, ca degenerscenţa maculară legată de vârstă, sau în unele boli ale ficatului.