Tehnica de luminare a celulelor reprezintă o inovaţie care ar putea contribui la depistarea tumorilor şi îmbunătăţirea tratamentului contra cancerului. Descoperirea aparţine cercetătorilor de la Universitatea Harvard şi constă în marcarea luminoasă a celulelor sub forma unor mici lasere pentru a monitoriza expansiunea cancerului în corp.
Prin această tehnică medicală sunt posibile semnalarea şi supravegherea mai eficientă a celulelor maligne. Până au ajuns la această tehnică, cercetătorii au încercat mai multe moduri de a aduce lumină în celule. Una dintre aceste tehnici constă în injectarea picăturilor de ulei în aşa fel încât să se creeze o cavitate optică pentru a fi umplută cu ajutorul unui colorant fluorescent. Lumina pulsată face ca atomii din coloranţi să emită propria lor lumină. Această metodă de creare a luminii prin injectarea de picături de ulei a fost testată, în acelaşi timp, pe celulele porcului şi pe celulele omului. Prin această metodă s-a ajuns şi la concluzia că, teoretic, este posibil să atribui fiecărei celule din corp un semn sub forma laserului pentru a o identifica, explică publicaţiei New Scientist profesorul Matjaz Humar, de la Harvard Medical School.
Şi cercetătorii britanici de la Universittea Saint Andrews au studiat, de asemenea, capacitatea celulelor de se transforma în lasere. Concluziile lor, publicate în New Scientist, indică faptul că această metodă ar putea ajuta la mai buna înţelegere a modului cum tumorile se răspândesc în corp.