Este o premieră mondială la Centrul Medical UCLA din Los Angeles: unei femei de 44 de ani, suferindă de insuficienţă cardiacă severă, i s-a implantat cea mai mică inimă artificilă concepută până acum, după care i s-a grefat o inimă. Practic, femeia a continuat să trăiască, până la grefa de inimă, cu o inimă artificială adaptată dimenisunilor pacientei. Această inimă artificială, numită "50ccSynCardia", totală şi temporară, a fost concepută de o firmă privată pentru pacienţii de talie mică, suferinzi de insuficienţă cardiacă severă. Acest dispozitiv asigură susţinere mecanică până ce pacientul poate beneficia de o grefă de inimă.
Lupta cu timpul
Pacienta, Neamh Kahala, a fost transferată la Centrul Medical din Los Angeles în martie anul acesta. Ea suferea de o cardimiopatie restrictivă, o boală rară care reduce cantitatea de sânge care ajunge în cavităţile inimii. Ea era în stare critică : insuficienţa cardiacă era atât de avansată încât chirurgia cardiacă nu o mai putea ajuta. Pacienta a fost pusă, imediat, pe oxigen prin membrană extracorporeală, o tehnică extracorporeală care furnizează oxigen atât inimii, cât şi plămânilor, dar care este posibilă zece zile. Astfel, după acest termen, organele pacientului încep să se deterioreze.
În această luptă cu timpul, s-a ales soluţia înlocuirii inimii neputincioase a lui Nemah Kahala cu o inimă artificială. Pacienta se afla pe lista de aşteptare pentru un transplant de cord. «Dar sănătatea ei se deteriora atât de rapid că ea nu ar fi putut supravieţui până la grefa de inimă », a declarat într-un comunicat chirurgul Abbas Ardehali, citat de site-ul Sciences et avenir.
Dar mai era o problemă. Cavitatea toracică a pacientei era foarte mică pentru ca ea să poată primi singura proteză aprobată pentru persoanele aflate în aşteptarea unei grefe de agenţia americană pentru produse alimentare şi medicamente (FDA), respectiv « 70ccSynCardia ». Din 2004, de această proteză mare au beneficiat 1.440 de pacienţi din toată lumea. Totuşi, pentru folosirea în regim de urgenţă, FDA a dat medicilor aprobarea de a-i implanta pacientei o inimă artificială experimentală, de mici dimensiuni, potrivită lui Nemah Kahala.
Operaţia a durat două ore. Apoi, Nemah Kahala a fost spitalizată în departamentul de terapie intesivă a Centrului Medical UCLA, unde a început terapia fizică zilnică de pregătire pentru grefa de inimă. Două săptămâni mai târziu, pacienta a fost din nou inclusă pe lista de aşteptare pentru transplant. Şi, iată că, după o săptămână, o inimă a fost disponibilă. Grefa a fost realizată cu succes. Nemah Kahala a ieşit din spital în aprilie 2015 şi, potrivit Centrului Medical, ea se simte bine.
Citeşte mai multe despre Sănătate!