Omul a înțeles de foarte multă vreme că albinele ar putea fi un aliat valoros în lupta împotriva bolilor și prevenirea acestora. Folosită ca hrană energetică, mai puțin cunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatorii și antioxidante, lista beneficiilor mierii este lungă.
Există mai multe tipuri de miere, în funcție de nectarul florilor cules de albine.
Mierea de tei
Teiul este unul dintre acei arbori care oferă albinelor o sursă excelentă pentru producerea mierii. Iar mierea îi poartă numele: miere de tei.
Originară din ciorchinii de flori galbene ale acestui arbore sălbatic, mierea crudă de tei este un produs natural foarte căutat pentru calitățile și aromele sale cât și pentru proprietățile sale medicinale.
Cum se recoltează mierea de tei
Teiul este un copac care înflorește primăvara, în lunile iunie-iulie. Dacă înflorirea este intensă, s-ar putea să fie de foarte scurtă durata, de doar câteva zile. La începutul lunii iulie, apicultorii încep să recolteze mierea de tei. Având în vedere perioada scurtă de înflorire și uneori condițiile meteorologice nefavorabile, producția de miere de tei este foarte limitată comparativ cu alte tipuri de miere, precum mierea polifloră. Tot din acest motiv, acest produs, miere tei preț poate fi mai ridicat comparativ cu alte tipuri de miere.
Proprietățile mierii de tei
Această miere se deosebește de alte tipuri prin caracteristicile specifice, precum:
Aspect cremos;
Culoare care variază între galben deschis și închis, în funcție de gradul de cristalizare;
Miros puternic dar delicat;
Aromă persistentă, dulce, uneori cu mentă, alteori ușor amară, fără pic de aciditate;
Conține oligoelemente și alte substanțe care o fac un produs benefic pentru sănătate;
Ajută la întărirea sistemului imunitar, calmează durerea;
Tratează simptomele de febră și răceli, combate tusea și tratează durerile de gât;
Combate tulburările de somn;
Calmează stările nervoase;
Reduce efectele anxietății;
Calmează durerile de stomac;
Ameliorează durerea în cazul unei migrene;
Mierea de tei este foarte lichidă însă uneori, se poate cristaliza foarte repede. Ca mod de păstrare, se păstrează foarte bine la loc răcoros și întunecat și poate fi consumată pe perioadă îndelungată de timp.
Această poate fi, de asemenea, folosită pentru a îndulci ceaiurile din diferite plante, cafeaua și alte băuturi, fără grija caloriilor.