Diabetul instalat in inceputul sarcinii ar putea mari riscul de autism la copil, sustine un studiu publicat in revista medicala JAMA.
Vorbim despre diabet gestational in cazul in care nivelul zaharului in sange creste in timpul sarcinii. Acest tip de diabet apare la unele femei insarcinate, in general, in al treilea trimestru de sarcina. Aceasta patologie proprie femeilor gravide nu este lipsita de consecinte asupra sanatatii bebelusului (greutate) si a mamei (hipertensiune, risc de cezariana).
La aceste consecinte, noul studiu il mai adauga si pe cel al riscului de autism in cazul copilului.
Cercetatorii de la centrele medicale Kaiser Permanente California (SUA) au analizat dosarele medicale si au monitorizat, peste 5 ani si jumatate, 322.000 de copii de diferite etnii, nascuti intre a 28-a si a 44-a saptamana de sarcina, intre anii 1995 si 2009.
Rezultatele studiului arata ca bebelusii care au fost expusi diabetului gestational inainte de a 26-a saptamana de sarcina prezinta o crestere a riscului cu 63% de a dezvolta tulburari de tip autist, comparativ cu copiii care nu s-au confruntat cu acest gen de patologie.
“Expunerea fatului la hiperglicemia materna ar putea provoca efecte pe termen lung asupra dezvoltarii si functionarii organelor bebelusului”, explica Anny Xiang, director de cercetare biostatica in cadrul Centrului de cercetare si evaluare Kaiser Permanente.
Dr. Xiang precizeaza ca, deocamdata, acest studiu este unul de observatie si ca mai sunt necesare alte studii pentru a veni cu dovezi suplimentare referitoare la posibilitatea ca diabetul mamei sa afecteze dezvoltarea creierului si sa mareasca riscul de tulburarii proprii autismului.
Totusi, in opinia dr.Xiang, depistarea precoce a autismului la copiii adusi pe lume de mame ce au suferit de diabet gestational inainte de a 26-a saptamana de sarcina ar putea deveni o metoda curenta.
In Romania, in anul 2012 erau înregistrate 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii, dar specialistii sunt de parere ca, în realitate, numarul este chiar de 2 – 3 ori mai mare.
Conform celor mai recente studii realizate de Centrul pentru Prevenirea si Controlul Maladiilor Atlanta (S.U.A.), publicat în 2014, la nivel global, o persoana din 68 este autista.
Autismul este o tulburare severa de dezvoltare, de natura neurobiologica, care apare, adeseori, la nastere sau la varsta de 18 luni - 2 ani a copilului.