În timp ce CEDO a validat întreruperea asistenţei medicale, apropiaţii lui Vincent Lambert, tetraplegic, au postat un film video care demonstrează că acesta reacţionează la unii stimuli

10 Iun 2015
 În timp ce CEDO a validat întreruperea asistenţei medicale, apropiaţii lui Vincent Lambert, tetraplegic, au postat un film video care demonstrează că acesta reacţionează la unii stimuli
 Un film video, realizat la 5 iunie a.c, care îl arată pe Vincent Lambert în rezerva lui din Spitalul Universitar (CHU) din Reims, încearcă să demonstreze că el reacţionează la stimulii din jurul său. Filmul a fost postat online, azi, de un comitet de susţinere şi a fost difuzat pe site-ul săptămânalul „Famille Chretienne”. În acest film, Vincent Lambert apare cu ochii întredeschişi, când o mână pune la ureche telefonul mobil ce difuzează vocea mamei lui, Viviane Lambert. Într-un alt plan se vede David, fratele vitreg al lui Vincent, vorbind, aplecat la câţiva centimentri de faţa lui Vincent, care clipeşte şi-l urmăreşte cu privirea. Imaginele ni-l înfăţişează pe Vincent Lambert pe patul de spital, îmbrăcat într-un tricou negru şi cu o barbă mică.

Filmul a fost postat în ziua în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a confirmat decizia din 2014 a Consiliului de Stat care autoriza încetarea acordării de servicii medicale lui Vincent Lambert, apreciind că aplicarea acestei decizii nu ar viola dreptul la viaţă a lui Vicencent Lambert, pacient tetraplegic. Decizia de stopare a îngrijirii medicale, luată în cadrul legii Leonetti din 2005, corespunde dorinţei lui Rachel Lambert, nevasta lui Vincent, susţinută de şase fraţi şi surori ai soţului ei, toţi convinşi că Vincent nu şi-ar mai dori să trăiască în această stare. Dar părinţii lui Vincent, catolici tradiţionali, una dintre surori şi un frate vitreg se opun deciziei CEDO, afirmând că pacientul „nu este la finalul vieţii”, dar are dizabilităţi severe.

Potrivit lui Eric Kariger, vechiul medic al lui Vincent, acest video încalcă demnitatea şi dreptul lui la imagine, este manipulare intelectuală cu efect emoţional, notează AFP. Eric Kariger consideră că, prin acest video, suntem făcuţi să credem ceea ce nu există. Aceşti pacienţi în stare vegetativă reacţionează la stimuli din jur, dar este un răspuns vegetativ. Potrivit medicului, Vincent primeşte informaţii care ajung la creier, dar el nu are conştiinţă şi nu le poate folosi.

În 2014, trei experţi în neuroştiinţe, mandataţi de Consiliul de Stat, au subliniat degradarea stării de sănătate a pacientului, diagnosticându-i leziuni cerebrale ireversibile, ce i-au provocat o stare vegetativă cronică.

„Acest video nu aduce niciun element nou, starea de sănătate a lui Vincent nu a evoluat de mai mulţi ani”, a explicat pentru AFP Rachel Lambert, soţia lui Vincent. „Nu se poate ca în două minute să înţelegi starea de sănătate a soţului meu” , a reacţionat soţia, „consternată” de difuzarea acestui film şi de reacţiile pe reţelele de socializare.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră