Comisia Europeană are în vedere limitarea folosirii în experimente a animalelor în ţările Uniunii Europene, ca urmare a unei iniţiative cetăţeneşti de 1,1 milion de europeni care susţin astfel campania Stop vivisection.
Ei susţin că modelul animalului este lipsit de valoare ştiinţifică pentru om. Thierry Galli, neuro-biolog, directorul de cercetare al INSERM din Paris, spune că nu aceasta este realitatea şi că petiţionarii se agaţă de cele câteva cazuri de medicamente testate pe animale, care nu au funcţionat la om, transmite Franceinfotv. Singurul medicament care există la ora actuală pentru tratamentul accidentului vascular cerebreal a fost experimentat pe animale.
Alt exemplu este din oncologie: este imposibil de a pune la punct anticorpi de imunoterapie fără teste pe animale, precizează dr. Galli.
El mai spune că există o directivă europeană din 2010 ce reglementează acest domeniu, numită regula celor 3R: a înlocui modelele animale de fiecare dată când este posibil; reducerea la maximum a numărului animalelor folosite la experimente; reducerea pe cât posibil a suferinţei.
Dr. Thierry Galli mărturiseşte că îi este dificil să precizeze dacă se va renunţa complet la experimentele pe animale.