A privi îndelung peştii înotând într-un acvariu are efecte pozitive asupra stării generale de sănătate: scade presiunea arterială, ritmul cardiac şi îmbunătăţeşte tonusul.
Cercetătorii de la universităţile din Plymouth, Exeter şi de la National Marine Aquarium din Marea Britanie au studiat efectul pe care îl are acvariul asupra privitorilor, iar rezultatele au fost publicate în revista Environment&Behavior. Potrivit cercetătorilor britanici a privi peştii cum înoată într-un acvariu poate reduce semnificativ presiunea arterială şi ritmul cardiac. Dacă în acvariu sunt mulţi peşti, acest fapt contribuie la menţinerea atenţiei privitorilor un timp mai îndelungat şi, astfel, poate îmbunătăţi tonusul acestora. Autorii acestui studiu subliniază că studiul lor este unul original întrucât subiectul nu a mai fost abordat de alte grupuri de cercetători.
Sunt suficiente 10 minute Cercetătorii britanici au observat că sunt suficiente 10 minute de admirat în linişte dansul graţios al peştilor pentru ca presiunea arterială să scadă. Interesant, cu cât acvariul are mai mulţi peşti cu atât privitorii se vor simiţi mai bine, mai veseli, vor avea o stare de bine, explică Deborah Cracknell, cercetătoare la National Marine Aquarium şi co-autor al acestui studiu.
Probabil aţi intrat în cabinete de medicină generală sau stomatologice în care aţi văzut acvarii evident cu scopul de a-i scăpa de stres pe pacienţii, înainte de consultaţia propriu-zisă. Dar puţini cercetători s-au ocupat de efectul mediului submarin asupra sănătăţii, deşi toţi ştim ce bine ne simţim atunci când suntem în faţa unui peisaj natural.
Dr. Mathew White, psiholog la Universitatea Exeter, restede părere că, în condiţiile în care nu toţi avem acces la natura aceia liniştitoare, terapeutică, montarea unui acvariu chiar într-un apartament de bloc poate contribui la crearea unei stări de bine, după o zi stresantă la birou.