35 de persoane au fost decuplate de la tot ce înseamnă tehnologie şi au fost lăsate în deşertul marocan. Rezultatele sunt bulversante, pentru că şi la minte, şi la trup, aceste persoane erau mult mai bine.
Studiile ştiinţifice privitoare la impactul tehnologiei asupra sănătăţii psihice şi mentale sunt la început. Dar iată că rezultatele încep să apară şi evident să dea de gîndit. Reyultatele indică faptul că tehnologia care se încolăceşte în jurul omului contemporan îl transformă: reţelele de socializare îi accentueazuă narcisismul, smartpone-urile îi provoacă insomnie şi ecranele îi fac pe copii mai puţin empatici cu cei din jur.
Kate Unsworth, din cadrul organizaţiei Kovert, care derulează cercetari asupra impactului psihic şi mental al noilor tehnologii, a organizuat o călătorie în Maroc, unde cinci neuro-cercetători au studiat comportamentele călătorilor care nu aveau acces la tehnologie. Cercetătorii au putut compara comportamentul voluntarilor în două situaţii diferite. Prima zi a experiementului s-a derulat la un hotel unde voluntarii mai aveau încă acces la unele aparate. Următoarele trei zile au fost petrecute în mijlocul deşertului marocan, fără nici o undă electromagnetică, fără nici un aparat digital. Concluziile neuro-cercetătorilor sunt fără echivoc: dezintoxicara digitală ne face foarte bine.
Fără această preocupare acaparantă, oamenii au o ţinută a corpului mai dreaptă şi când vorbesc se uită în ochii interlocutorului, dorm mai bine un număr normal de ore, sunt dispuşi să poarte discuţii pe teme produnde, uneori, chiar intime, au o memorie mai bună şi, poate cel mai important, au mai mult timp să gândească.
Pentru Unsworth, aceată călătorie-experiment este un succes.”Poate părea exagerat să spun aceasta, dar majoritatea invitaţilor noştri au spus că este vorba de o experienţă de viaţă bulverantă”, a spus, la final, Kate Unsworth