Cercetătorii americani au descoperit o bacterie care ar putea revoluţiona terapiile destianate renunţării la fumat. Numită Pseudomonas putida, microorganismul se hrăneşte cu nicotina prezentă în organism, datorită unei enzime cu totul speciale. Astfel, plasturii, gumele şi celelalte metode concepute pentru abandonarea fumatului ar putea într-o zi să fie depăşite de o nouă armă: o enzimă.
Este promisiunea cercetătorilor care semnează un articol destinat acestui subiect în Journal of the American Chemical Society. După ani de cercetători, această echipă de specialişti a descoperit existenţa unei substanţe capabile „să mănânce” nicotina. Studiind solul din apropierea plantei de tutun, cercetătorii au găsit o bacterie care supravieţuieşte hrănindu-se exclusiv cu nicotină pentru a obţine azotul şi carbonul de care are nevoie. Numele bacteriei este Pseudomonas putida.
Enzima mâncătoare de nicotină
„Această bacterie este ca un mic Pac-Man. Se plimbă şi mănâncă nicotină”, explică într-un comunicat profesorul Kim Janda, biolog la Scripps Research Institute. Pentru a desluşi secretul acestei bacterii, profesorul Kim Janda şi echipa de cercetători au studiat-o în detaliu şi, în final, au descoperit existenţa unei enzime capabile să descompună nicotina, NicA2. Pentru a testa eficienţa enzimei, cercetătorii au colectat ser (o componentă a sângelui) de la rozătoare ce au primit echivalentul nicotinei din ţigară. Apoi, au fost expuse la enzima NicA2. Rezultatul: nivelul nicotinei din sânge a scăzut în numai 9 maximum 15 minute, comparativ cu 2 – 3 ore necesare pentru a înregistra o diminuare similară.
Pentru a stabili dacă această enzimă are potenţial de a fi folosită şi în cazul oamenilor, cercetătorii au dorit să se asigure că molecula nu eliberează nici o substanţă toxică atunci când acţionează asupra nicotinei. Astfel, au constatat că enzima era relativ stabilă în ser.
Studiile vor continua cu punerea la punct a unui tratament real bazat pe această enzimă. „ În cursul viitoarelor studii, sperăm că vom putea îmbunătăţi stabilitatea în ser, astfel încât o singură injecţie să fie suficientă pentru aproximativ o lună”, afirmă Song Xue, membru al echipei de cercetare. De asemenea, va trebui să elimine eventualele urme de origine bacteriană la nivelul enzime pentru a îndepărta riscul ca aceasta să declanşeze o reacţie din partea sistemului imun în corpul fumătorului. „Cercetările sunt în stadiul preliminar procesului de punere la punct a unui medicament, dar susţinem că această enzimă are proprietăţi valoroase pentru a aplicaţii terapeutice de succes”, subliniază prof. Kim Janda. Cu o serie de modificări aduse ulterior, echipa de cercetători speră să creeze o enzimă care să reducă nivelul nicotinei din sânge suficient în aşa fel încât să nu afecteze creierul, reducând senzaţia de dependenţă.