Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că numărul deceselor provocate de tutun va creşte cu 8 milioane în fiecare an după 2030, dacă nu vom lupta eficient contra tabagismului. Cu toate eforturile guvernelor în direcţia reducerii tabagismului, rata acestui viciu continuă să crească în aproape 40 de ţări, la nivel global. Directorul general al OMS, Margaret Chan, a anunţat, într-o conferinţă la Generva că cifrele ce ilustrează decesele din cauza tutunului sunt mai mari comparativ cu cifrele privitoare la mortalitatea prin SIDA, malaria şi tuberculoză, împreună.
Margaret Chun a explicat că, deşi procentul fumătorilor este în descreştere în multe ţări, totuşi numărul total al fumătorilor creşte din cauza sporului demografic. Oficialul OMS a încurajat toate guvernele pentru a întări lupta contra tabagismului, aplicând taxe pe consumul de tutun.
Publicaţia britanică Economist sugerează că este o greşeală a guvernelor şi a companiilor producătoare, deoarece nu fac suficient pentru a lupta contra tabagismului. Publicaţia citează ca exemplu interdicţiile de a fuma aplicate în Franţa şi în Irlanda, dar care pot fi uşor eludate, deoarece permit fumatul pe terase exterioare acoperite.
Margaret Chan a citat studii recente care arată că, mărind preţul tutunului cu 10%, se poate reduce consumul de tutun cu 4% în ţările bogate. De asemenea, directorul OMS, a explicat că, în Franţa, preţul ţigărilor a crescut foarte mult de la începutul anilor 1990 şi rata de deces prin cancerul pulmnoar a scăzut de la jumătatea acestui deceniu.