Sushi: Atenție la paraziți!

25 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Sushi: Atenție la paraziți!

Anisakiaza este o boală parazitară frecventă în Japonia, unde se consumă în mod obișnuit pește crud.

Riscul de anisakiaza există și în Europa, unde a crescut numărul acestor infecții la persoane care consumă sushi, transmite site-ul topsante.

O echipă de medici din Portugalia a lansat o alertă în British Medical Journal. Ei au fost în situația de a acorda asistență medicală unui bărbat ce prezenta, de peste o săptămână, dureri abdominale puternice, vărsături și febră. În urma unei endoscopii, medicii au descoperit cauza acestor simptome: larve albe pe peretele intestinului. După ce i s-au extras larvele, pacientul și-a revenit în scurt timp.

Aceste mici larve, numite anisakis, sunt viermi parazitari care infectează unii pești. Când pește infectat este consumat crud, larvele se fixeaxă pe peretele tubului digestiv și provoacă o boală parazitară numită anisakiază, care se manifestă prin dureri abdominale severe, vărsături și febră. Mai rar, poate provoca ocluzie intestinală sau șoc anafilactic.

Această boală este foarte cunoscută medicilor japonezi (în Japonia, se înregistrează, anual, 2.500 de cazuri), dar și celor din Scandinavia, din cauza consumului de ficat de morun. Mai nou, s-a dovedit că, în Europa, sushi poate provoca apariția acestei infecții.

Medicii portughezi ne recomandă ca să fim vigilenți și ca peștele consumat crud să fie mai întâi congelat pentru a se distruge paraziții.

Nu există niciun tratament eficient care să distrugă larvele odată ajunse în intestinul omului. Singurul tratament eficient constă în extragerea larvelor fie endoscopic, fie chirurgical.   

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră