Pentru accea dintre noi care s-au chinuit să părăsească patul în timpul iarnii, s-a descoperit explicația. Noi cercetări sugerează că, deși oamenii nu hibernează, este posibil să avem nevoie de mai mult somn în lunile mai reci, anunță The Guardian.
Analiza persoanelor supuse unor studii de somn a constatat că oamenii au mai mult somn REM (mișcarea rapidă a ochilor) iarna. În timp ce timpul total de somn părea să fie cu aproximativ o oră mai lung în timpul iernii decât vara, acest rezultat nu a fost considerat semnificativ statistic.
Cu toate acestea, somnul REM - cunoscut ca fiind direct legat de ceasul circadian, care este afectat de schimbarea luminii - a fost cu 30 de minute mai lung iarna decât vara. Cercetarea sugerează că, chiar și într-o populație urbană care se confruntă cu somnul perturbat, oamenii experimentează un somn REM mai lung iarna decât vara și un somn mai puțin profund toamna.
Cercetătorii spun că, dacă rezultatele studiului pot fi replicate la persoanele cu un somn sănătos, aceasta ar oferi prima dovadă a necesității de a ajusta obiceiurile de somn la anotimp - poate mergând la culcare mai devreme în lunile mai întunecate și mai reci.
Dr Dieter Kunz, autorul corespondent al studiului, cu sediul la Clinica pentru Somn și Cronomedicină din spitalul St Hedwig, Germania, a spus: „Sezonalitatea este omniprezentă în orice ființă vie de pe această planetă. Chiar dacă performanțe neschimbate în timpul iernii, fiziologia umană este reglată în jos, cu o senzație de „alergare pe gol” în februarie sau martie. În general, societățile trebuie să ajusteze obiceiurile de somn, inclusiv durata și timpul în funcție de sezon, sau să adapteze programul școlar și de lucru la nevoile sezoniere de somn”.
În timpul somnului REM, activitatea creierului crește și oamenii pot visa. Somnul normal începe cu trei etape de somn non-REM la început, urmate de o perioadă scurtă de somn REM. În timp ce cercetătorii recunosc că rezultatele ar trebui validate la persoanele fără dificultăți de somn, schimbările sezoniere pot fi și mai mari într-o populație sănătoasă.
În cadrul studiului, o echipă de oameni de știință a recrutat 292 de pacienți care au fost supuși unor studii de somn numite polisomnografii. Acestea sunt efectuate în mod regulat la pacienții care întâmpină dificultăți legate de somn. Li se cere să doarmă natural într-un laborator special fără ceas cu alarmă, iar calitatea și tipul somnului pot fi monitorizate precum și durata somnului.
După ce au fost făcute excluderi pentru persoanele care iau medicamente care afectează somnul, erori tehnice și pentru cei care ar fi putut sări peste prima etapă REM, 188 de pacienți au rămas în noul studiu. Descoperirile sunt publicate în revista Frontiers in Neuroscience.